Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Rekordmange tester seg - Her filmer de TikTok-videoen som er sett 30 000 ganger

Rekordmange tester seg - Her filmer de TikTok-videoen som er sett 30 000 ganger

Stadig flere smittes av kjønnssykdommer. Samtidig har Sit doblet testkapasiteten, og står for hele 12 prosent av alle testene til St.Olavs hospital.

  • Kommunikasjonsrådgiver
Publisert Oppdatert
Her filmer NRK Unormal, et norsk ungdomsprogram om kropp og identitet, en video til sin TikTok og Instagram-kanal. Her viser de hvor enkelt det er å teste seg for kjønnssykdommer ved Sits nye selvteststasjoner. Foto: Sit/Borgar Sagbakken

- Hvorfor er det egentlig viktig at jeg tester meg for klamydia og gonoré? spør programleder i NRK Unormal, Pernille Hunnes.

- Det er fordi du kan få symptomer som er veldig ubehagelige, og som på sikt kan utvikle seg til kroniske smerter. Du kan i verste fall bli steril, sier helsesykepleier i Sit, Monica Brun-Løkkeberg.

Denne dagen filmer «NRK Unormal» selvtestestasjonen ved studentsenteret på Gløshaugen i Trondheim. Med en tydelig bruksanvisning som alltid henger på toalettveggen, bruker programlederen noen få minutter på å teste seg selv. Samtidig beskriver hun prosessen til seerne. Videoen som er lagt ut på TikTok og Instagram, er nå sett over 30 000 ganger.

- Det er bra at NRK setter fokus på seksuell helse. Hvis vi kan få ut informasjon om hvorfor det er viktig å teste seg, samt hvor enkelt og ufarlig det er, håper vi flere tar seg bryet, selv uten at man har symptomer. Dette av hensyn til egen helse, men også eventuell partner(e), sier Løkkeberg.

Kan du være smittet? Les om testing på sit.no

Dobbelt så mange

Nylig åpnet Sit sin fjerde selvtestestasjon, på et universelt utformet flerbrukstoalett på Dragvoll. Fra før er det selvteststasjon tilgjengelig for studentene ved Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH), Studentsenteret Gløshaugen, samt i G-bygget på Gjøvik campus. På kort tid er kapasiteten for testing doblet, og rekordmange studenter tester seg.

- Vi er svært fornøyde med at vi når dobbelt så mange studenter, og vi ser en økning av selvtester nå som det begynner å bli kjent i studentgruppa. I hele 2023 mottok vi 619 selvtester i Trondheim, men nå har vi 722 tester allerede i mai. Dette er virkelig en suksess! forteller Løkkeberg. 

Det ble levert 3457 tester til analyse fra Sit sine teststasjoner i fjor. Det betyr at Sit sto for hele 12 prosent av alle testene som ble levert i hele St.Olavs hospital sitt nedslagsfelt i 2023. Til nå i år, er det gjennomført nær 1600 tester til sammen, så det ligger an til rekord.

Vi er glade for at studentene tester seg. At testing er enkelt tilgjengelig, er veldig bra. Sit gjør en viktig jobb her.

smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

«Bekymringsfull økning»

Og testing er viktig, understreker smittevernoverlegen. De siste ti årene har det vært en tidobling av meldte gonorétilfeller blant unge kvinner. 2022 ble et år med kraftig økning av gonorésmitte på landsbasis, og tall fra FHI viser en økning på ytterligere 40 prosent i 2023, skriver NRK. Klamydiasmitte øker også, med nær 30 000 tilfeller i 2022. 

- I Trondheim har vi også hatt en økning blant unge voksne, spesielt unge kvinner. I 2022 var det 68 påviste tilfeller av gonoré, og i 2023 var tallet 109. Det er en bekymringsfull økning, sier Sagvik.

Smittevernoverlegen forteller at de så langt i år har registrert 36 smittede, og at gonoré er svært smittsomt.

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae.

  • Hos kvinner sitter gonoré vanligvis i livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
  • Hos menn sitter infeksjonen som oftest i urinrøret.
  • Gonoré kan også smitte til hals og anus, ofte uten å gi symptomer. Kan også gi øyeinfeksjon.
  • Smitten kan overføres ved oral-, anal- og vaginal sex.

Noen ganger kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner. Gonoré er svært smittsom. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er anslått til 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.

Kilde: Helsenorge

Eli Sagvik er smittevernoverlege i Trondheim. Hun opplyser om at all smittesporing som eventuelt skjer etter påvist gonorésmitte foregår anonymt. Foto: Trondheim kommune

Vi vet også at bare halvparten av kvinner får symptomer på gonoré. Da kan det være vanskelig å oppdage. Det er anbefalt å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

Eli Sagvik

Spesielt utsatt

Sagvik bekrefter også at studenter er en spesielt utsatt gruppe.

- Vi ser at den største økningen er blant unge voksne mellom 20-24 år. Mange studenter er ikke i et etablert eller fast forhold. Vi ser også at det er en tendens til hyppig partnerbytte og lite bruk av kondom, sier Sagvik.

Avslutningsvis opplyser Sagvik om at de viktigste tiltakene for å forebygge smitte, er bruk av kondom, målrettet testing, riktig behandling, samt grundig smittesporing.

Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Infeksjonen kan være i urinrør, livmorhals og eggledere hos kvinner, og i urinrør og bitestikkel hos menn. Klamydia smitter også ved analsex.

Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Mistenker du smitte, er det viktig å ta en test og sørge for riktig oppfølging og behandling til deg selv og partner(e).

Kilde: Helsenorge

lasting
lasting