Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Studentfrivilligheten er det viktigste vi har i studentbyen Trondheim!

Studentfrivilligheten er det viktigste vi har i studentbyen Trondheim!

Også under uka 2021 er Sit med som en viktig samarbeidspartner til Norges største kulturfestival.

Publisert Oppdatert

- Sit er studentenes egen organisasjon, og for oss i Sit er det viktig å være med å gi støtte til et så stort studentarrangement som drives av studentene selv! forteller Audhild Kvam, direktør i Sit.

Sit har vært samarbeidspartner for UKA gjennom en rekke år, og bidraget skjer på ulike måter. Alt fra økonomisk støtte og kurs, matservering, motivasjon og økt velferd for studentene gjennom de tjenestene som Sit tilbyr - året rundt.

- Det viktigste av alt er at vi støtter opp om studentkulturen og frivilligheten til studentene. Det er så viktig for alle studenter å ha et sosialt fundament, og vi vil gjerne bidra med det vi kan best, forteller direktør.

Vi møter henne på Studentersamfundet sammen med Uke-sjef Max Meinich. Han har hatt vervet siden januar i 2020, og er midt i innspurten med å legge de siste planene for årets utgave av den tradisjonsrike festen.

- Studentersamfundet drives jo på dugnad året rundt, og driften av huset kan gå rundt takket være arbeidet som blir lagt ned hver gang det er UKA. Da er vi veldig avhengige av gode støttespillere for å få hele kabalen til å gå opp, forteller UKE-sjefen.

UKE-sjefen Max Meinich UKE-sjefen Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Samme mål

Han setter stor pris på samarbeidet med Sit, og er veldig glad for at de begge har samme overordna mål, nemlig å styrke studentvelferden.

- Det å ha Sit så tett på her i byen med masse ressurser tilgjengelig er også av stor betydning for oss, sier Meinich.

Han trekker takker særlig fram kurstilbudet som har vært avgjørende også for han som øverste leder.

- Jeg har senest i høst fått både råd og veiledning til å bli en bedre leder, holde gode presentasjoner, og har lært mer om det å motivere andre, forteller Meinich.

Hans viktigste rolle som leder av UKA er å være øverste personalansvarlig for organisasjonen. Fokuset ligger på å skape trygge frivillige verv for alle de nesten 2000 UKE-funkene i UKA.

- Vi ønsker at UKA skal ære en arena for sosial trygghet og mestring, og har i år satset ekstra mye på verdien av å vise raushet for hverandre. Det gjelder både internt i organisasjonen, men er også en verdi for alle de som kommer på besøk som gjest og publikum under UKA, forteller han.

Frivillighet som felles sosialt fundament

Kvam er stolt av samarbeidet med UKA, og trekker fram visjonen til Sit som understreker hva det hele handler om.

- Vår visjon er å skape rom for meningsfulle studentliv, og en viktig del av studentlivet er jo det som skjer utenfor forelesningssalen. For mange blir kanskje UKA det stedet der du blir kjent med noen, og knytter bånd og vennskap som varer livet ut – og det er jo bare så verdifullt!

Hovedformålet til Sit er å legge til rette for god studentvelferd som bidrar til at studentene kan ha det bra på alle arenaer i sitt studentliv, og da er både UKA og Studentersamfundet en veldig viktig møteplass, understreker Sit-direktøren.

- Sit jobber mye med psykisk helse og ensomhet, og akkurat det å være med å støtte opp under UKA, som er en så unik sosiale arena for studentene i Trondheim, det er jo nesten den viktigste forebygginga som kan skje, slik vi ser det, legger hun til.

Sit-direktør Audhild Kvam og UKE-sjef Max Meinich avbildet utenfor Studentersamfundet i Trondheim

Like verdier

Som overordnet samfunnsoppdrag har Sit en viktig rolle i å bidra til at alle har lik rett til utdanning, og at det finnes tjenester på campus som støtter opp om det å ha en god studenthverdag.

- Vi i Sit jobber hver dag for at studentene kan føle seg trygge, og mestre studiene sine. Og den rausheten som UKA legger så stor vekt på, den er også veldig viktig for oss i Sit, forteller Kvam.

Sit-direktøren og UKE-sjefen blir sittende å snakke om ledelse, mestring og inkludering. Og alle de enkeltmenneskene som er involvert i et så stort kulturarrangement. Mye handler om å se hverandre, og bli sett.

- Det å inkludere alle som ønsker å være med som frivillig for eksempel. Ikke alle er like uredde og frempå, kanskje er det en del som trenger litt mer støtte og drahjelp for å bli en del av fellesskapet, og å skape den lagfølelsen som er så viktig, sier Audhild.

Hun skryter også av UKA som organisasjon, og er både inspirert og imponert over hvordan de jobber.

- UKA er jo selv veldig dyktige til å bygge en organisasjon over tid, og til å rekruttere stadig flere frivillige som blir en svært viktig del av en stor stab i løpet av ett og et halvt år i forkant av festivalåpningen – og alle er studenter som jobber på dugnad. Det er veldig imponerende, sier Sit-direktøren.

Felles mestring

Hun mimrer tilbake til egen studietid, og husker selv mange gode opplevelser på det runde hus i Trondheim sentrum.

Hva gleder du deg mest til under årets UKA?

- Åh, det er flere ting, men vi skal ha en festkveld i Sit, hvor vi inviterer våre samarbeidspartnere og ser revyen sammen. Det er alltid artig å se hvordan studentene gir et skråblikk på byen og det som skjer i samfunnet rundt seg, og som regel sparker de jo oppover, ler hun.

Meinich legger til at han gleder seg til alt som skal skje, men ser særlig fram til selve åpningen.

- Det vil bli en helt spesiell opplevelse når avdukingen skjer natt til 7.oktober. Da er det hele i gang og alt vi har planlagt gjennom ett og et halvt år skal begynne å leve! forteller han entusiastisk.

Audhild smiler og nikker anerkjennende til UKE-sjefens forventning om at den tre uker lange festivalen snart er i gang for fullt.

- Det å være med på et så stort arrangement som det UKA er, å bidra til noe større sammen med andre, det er en helt spesiell opplevelse som gir mestring og glede. Det et kan ikke måle seg med så mye annet, og det er jo kanskje en av de viktigste opplevelsene med hele studietilværelsen, avslutter hun.

Her finner du hele programmet for UKA-21

Vil du være en del av studentfrivilligheten i Trondheim?

Det har vært rekordstor søknad til å være med som frivillig i år, og UKE-sjefen har måttet si nei til mange.
Allikevel oppfordrer han studenter som har lyst til å engasjere seg i studentfrivillighet til å ta kontakt med de mange andre studentorganisasjonene som tilbys i Trondheim.

Mer informasjon finner du her: Finn din forening | Sit

lasting