Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Sommer i Ålesund? Her er topplista over ting du kan gjøre

Sommer i Ålesund? Her er topplista over ting du kan gjøre

Publisert Oppdatert
Denne ekstreme utsikten er kun et steinkast fra Ålesund sentrum. Les videre for å finne mange flotte tips til deg som student. Foto Explore Ålesund/Simon Sjøkvist

Skal du tilbringe sommerferien i Ålesund i år? Denne topplista viser fantastiske aktiviteter og steder du kan besøke.

La oss si det slik; hvis været blir fint, er det ingen grunn til å reise bort. Ålesundsregionen har utrolig mye å by på. Et mål med denne lista har vært å finne lavterskelaktiviteter med en relativt lav kostnad. Mye av dette kan du til og med gjøre gratis! Lista er utarbeidet av Sit, i samarbeid med Visit Ålesund. Ha en super sommer på vakre Sunnmøre!

Her får du topplista, ikke i rangert rekkefølge:

1. Reis som de lokale med din egen guide i lomma

Sunnmøre ligger i et helt fantastisk naturlandskap. Med "Travel like the locals" - eller "reis som de lokale" på godt norsk - kan du utforske den vakre kystlinjen, fjordene og fjellene og besøke bygder og byer. Best av alt: du bruker miljøvennlig og bærekraftig offentlig transport for å komme dit. Noen av de mest populære turene i området er enkelt forklart for deg, og det er enkelt å bestille. Det er ingen guide eller turleder med, men for mange av turene finnes det en gratis audioguide du kan laste ned.

På toppen av de skarpe svingene som smyger seg opp fra Isterdalen finner du dette, visste du det? Foto: Jarle Wæhler

2. Hopp i havet!

Ålesund har drøssevis av ypperlige badeplasser for deg som trives best i og ved sjøen. Sandstranden Prinsen er svært populær blant lokalbefolkningen. Like ved Colorline Stadion kan du også finne Volsdalsneset – en mer skjult perle, hvor du kan hoppe i sjøen fra svabergene, det nye «badeflaket», eller stupetårn. På langsiden mot havet er det også en 200 meter lang strandpromenade, universelt utformet og tre meter bred, og ved Volsdalsberga er det volleyballnett. Geileberget, Parrvika Emblemssanden og Blimsanden på Vigra er også fine badeplasser.

Her har du både god utsikt og fine svaberg å ligge på. Innerst i bukta dannes det også en liten strand ved lavvann. Foto: Sorentio/Color Line Stadion

Vil du gjøre en dagstur ut av det, kan du reise til Harøy for et bad på nydelige Malesanden.

Hvis været er elendig og dere er mange som kan spleise, kan et forslag være å sjekke ut den flytende badstua «Svai Sauna»?

3. Kjenn adrenalinet bruse

Tør du å hoppe ned i en kulp fra skarpe og kantete fjellklipper? Vil du oppleve kraften i brusende elvevann, eller trosser du høydeskrekken og kaster deg utfor en luftig zipline? Valldal er kjent som «opplevelsesdalen» og kan tilby både juving, rafting, klatrepark, trolldungeon og escape-labyrint for å nevne noe.

Rafting som dette er kun en busstur unna campus. Foto: Erlend Hjelme

Besøk frammr.no for å sjekke bussbilletter

Du trenger likevel ikke å dra langt for å få en skikkelig luftig opplevelse. Sjekk ut Ålesund Via Ferrata. Midt i hjertet av byen ligger Byparken og fjellet Aksla. Sydveggen på Aksla har solid granitt og spektakulær utsikt mot byen, havet og Sunnmørsalpane i sør.

Du kan leie utstyr og klatre opp til toppen på Aksla alene eller i en guidet tur.

4. Dans med venner og la musikken gi deg gåsehud på festival

Med en noe høyere kostnad, men trolig sommerens største happening i Ålesund, er den årlige «Jugend» på Colorline Stadion 16.-17. august. På Vestlandets største festival er det nok tidenes lineup i år. Her kan du se og høre Zara Larsson, Broiler, Dagny, Gabrielle, CC Cowboys, Emma Steinbakken, Kjartan Lauritzen, Mods, Roc Boyz og Knekt, for å nevne noen​.

Foto: Jugdenfest 2023

Student med barn? Ta turen til Sommerfesten på Giske 30.juni for en herlig familiedag med musikk, grillmat, ansiktsmaling, vannsport og mye annet. I år kan du oppleve blant annet Emilie Nicolas, Isah, og Daniel Kvammen som en del av lineupen.

Sjekk også ut T2 restaurant og scene i Ålesund og hva de har planlagt, her.

5. Ta bilder av det beste norsk natur kan tilby

Er du av den aktive sorten og trives i naturen? Hva med å ta bussen til Runde for å oppleve fugleøya og den unike lundefuglen? Her er det også mange andre aktiviteter man kan være med på. På Facebooksiden til «Opplev Runde» får du gode tips. På toppen av Runde blir du også belønnet med en skikkelig «Instavennlig» utsikt over store deler av Sunnmøre! Hvis du får lite tid, kan du overnatte enten i leiligheter eller på campingen, eller kanskje i telt?

Slik ser det ut på fugleøya Runde. Her kan du se den meget spesielle Lundefuglen på nært hold. Foto: Visit Ålesund

Det er også flere andre flotte fjellturer i nærområdet ditt. Blant annet Storhornet, Sukkertoppen og Godøyfjellet.

6. Flyt gjennom det vakre Brosundet eller finn andre transportmetoder

Få ting er så avslappende som å flyte ned blikkstille vann i en kajakk i sommervarmen. De vakre byggene i jugendstil ser ofte også helt annerledes ut fra vannkanten. Senk skuldrene og finn roen etter stressende studier, få kvalitetstid med en god venn, eller kanskje det er en god aktivitet på første date?

Kajakk i Brosundet er virkelig en flott opplevelse og en helt unik mulighet til å se Ålesund fra vannet. Foto: Toke Mathias Riskjar

Vil du heller oppleve kysten og fjæra på en ny og spennende måte, kan du teste Coasteering. Her får du guide, våtdrakt, hjelm og redningsvest og svømmer, hopper og dykker deg gjennom dagen. En perfekt aktivitet på dager med regn og vind, noe Ålesund har mye av.

Du kan leie kajakk flere steder i Ålesund, men hva om du vil kombinere turen med en god gjerning? Fra ca. 2. juni kan du leie gratis kajakk hos Uteguiden, hvis du samtydig rydder strender og havet for plast og annet søppel. Les mer på greenkayak.org

Du kan også prøve SUP-brett (Stand up-paddle) med guidet tur.

Har du, eller vil du leie sykkel, kan du også nyte byen og omgivelsene fra sykkelsetet.

7. Oppdag lokale godbiter

Ålesund har massevis av koselige kaféer og sjarmerende små lokale butikker. Vi anbefaler at du smaker den lokalproduserte iskremen på Lamella, lar deg selv falle for de mange fristelsene på Baker Walderhaug, eller forbereder koffeinlageret til neste semester med en tur innom Jacu Kaffebrenneri for byens beste kaffebønner. Eller hva med en tur til Hotel Brosundet og spisestedet Apotekergata No. 5 for en nydelig lunsj mens du underholdes av båtlivet i havna?

8. Finn konkurranseinstinktet og skap liv & røre

Er du ute etter bånn gass eller en time out? Spille eller kun chille? Liv & Røre ved Amfi Moa er kun en kort busstur fra Ålesund og frister med blant annet bowling, shuffleboard, biljard, bordtennis, arkadespill og karaoke. Her kan du lese mer.

Liv & Røre har en rekke spill og aktiviteter for deg og dine venner. Foto: Liv & Røre Moa

9. Mer enn bare en kjent merkevareoutlet

Devolds historie går tilbake til 1853 da Ole Andreas Devold startet tekstilfabrikk i Ålesund. Ved Devold-fabrikken finner du ikke bare mer om historien, men også en kombinasjon av outletbutikker, unike nisjebutikker, kafé, bakeri, museum, kunst - og håndverk. I tillegg finner du også en innendørs aktivitetspark med hinderløyper, sklier, buldrevegg og klatrestativ.

Det tar kun 7 min å komme seg dit med hurtigbåt til Langevåg. Finn biletter på frammr.no

Visste du at de har en rekke aktiviteter her ute? Devold-fabrikken arrangerer også flere arrangementer i løpet av sommeren. Foto: Devold-fabrikken

10. Følg med for å finne mye mer

Bonustips: Ålesund studentsamfunn har mange aktivitetsgrupper som man kan bli medlem i.

Lurer du på hva mer som skjer, kan du også sjekke ut eventkalenderen til Bypatrioten (Ålesund by).

Besøk byrampen ved Aksla for å få oppleve denne utsikten. Landets fineste? foto: Arnfinn Tønnesen Photography

Følg Visit Ålesund & Sunnmøre på deres nettside, Facebookside og Instagram, og følg også med på Sit.no samt Sit sine sosiale medier-kontoer.

God sommer, hilsen oss i Sit og Visit Ålesund!