Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Fem gode grunner til å ta den SHoTen

Fem gode grunner til å ta den SHoTen

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse gjennomføres av FHI på oppdrag av oss i Sit hvert fjerde år. Nå vil vi finne ut hvordan vi kan gjøre det bedre for deg å være student.

Publisert Oppdatert
Illustrasjonsfoto: Sit | Øystein Hermstad | Manet

SHoT står for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, og gjennomføres av Folkehelseinstituttet på oppdrag fra studentsamskipnadene Sit, Sammen og SiO hvert fjerde år. Målet med SHoTen er å finne ut hvordan du opplever studenthverdagen, og hvordan vi kan gjøre det bedre for deg å være student. Dette er en gylden mulighet til å påvirke hvordan din egen studenttilværelse skal bli i årene som kommer.

Hvordan er det egentlig å være student i 2022?

Det er mange faktorer som spiller inn på hvordan du trives i tilværelsen som student. Liker du deg på skolen? Fungerer det bra med hjemmeundervisning? Trives du der du bor? Får du hverdagen til å gå rundt økonomisk? Har du for mye å gjøre? Eller for lite å finne på?

Foto: Sit | Øystein Hermstad | Manet

Vår oppgave er å sørge for at du som student hele tiden har gode, nyttige og verdifulle tilbud tilgjengelig. Det er her SHoTen kommer inn. Den gir oss nemlig et av de viktigste grunnlagene vi trenger for å gi deg som student en bedre hverdag, på alle måter. Derfor har vi samlet fem gode grunner til hvorfor du bør ta SHoTen:

1. Du kan få det bedre på skolen

Som student er det kjempeviktig at det oppleves både givende, trygt og fint å møte opp på skolen. Her skal du tross alt tilbringe store deler av studietiden din. Skolen skal Ikke bare være et sted hvor du møter opp til timene. Det skal være et sted for læring, samarbeid, prestasjoner, personlig utvikling, vennskap og mye mer. Da er det viktig at skolen har et godt opplegg rundt alt fra fadderuker og sosiale arrangementer til undervisning og eksamener. Har du noen å være sammen med i pausene? Trives du med den digitale undervisningsformen, eller savner du den fysiske? Har du altfor mye å gjøre, eller lærer du for lite? Kanskje synes du det er helt ålreit slik det er?

Foto: Sit | Kristine Solevåg-Hoti

2. Du kan få flere tilbud og fordeler tilpasset deg

Studenttilværelsen strekker seg utenfor de timene du er på skolen om dagene. Å delta på ulike aktiviteter eller benytte seg av andre tilbud utenom skoletid kan gi påfyll på mange måter. Det kan være alt fra å dra på kafé med en venn til å delta på et arrangement i regi av skolen. Kanskje har du barn med behov for barnehageplass? Nå ønsker vi at du forteller oss om tilbudene som finnes er relevante og interessante for deg, eller om det er noe du savner.

3. Du kan påvirke bosituasjonen din som student

Det kan være utfordrende å finne seg et sted å bo som student – spesielt hvis livet i kollektiv ikke er noe for deg. Det kan være for dyrt å bo alene, og det kan være vanskelig å finne noen å dele en leilighet med. Dette er noe vi ønsker å hjelpe deg med å finne ut av. Vi vil vite hvordan du bor i dag, hvordan du synes det fungerer, og hvordan vi eventuelt kan legge til rette for at du får en bedre bosituasjon.

4. Du kan påvirke studentøkonomien din

Som student lever de fleste nokså sparsommelig. Studenthverdagen er ikke kjent for å være noen luksustilværelse, men det skal oppleves overkommelig. Hvordan er den økonomiske situasjonen din som student? Er studiestøtten tilstrekkelig? Må du jobbe i tillegg til å gå på skole?

5. Du kan få hjelp hvis du trenger det

Hvordan har du det, sånn egentlig? Studenttilværelsen kan for enkelte oppleves ensom. Det er noe flere har uttrykt under koronapandemien. Den kan også by på andre psykiske og fysiske utfordringer, som stress, angst, dårlig søvn eller depresjon. Kanskje synes du det er vanskelig å få nye venner? Kanskje har du havnet i en ubehagelig situasjon eller blitt utsatt for noe traumatisk? Det er viktig at du vet at vi i Sit er her for deg. Du kan alltid snakke med oss – uansett hva det gjelder. I denne undersøkelsen kan du fortelle oss, helt anonymt, hva som oppleves vanskelig for deg i dag.

Din mening kan utgjøre en forskjell

Sitter du på noen ideer om hvordan studenthverdagen kunne vært bedre, men tenker at vi i Sit uansett ikke får gjort noe med det? Der tar du kanskje feil! Vi i Sit kan nemlig engasjere oss i eksterne aktører sin forretningsvirksomhet når dette bidrar til økt studentvelferd. Vi snakker med alt fra politikere og andre beslutningstakere til skoler, treningssentre og utesteder.

Les mer om hvilke tema vi tar opp i SHoTen her.


Den eneste SHoTen du ikke kommer til å angre på at du tok

Ved å ta SHoTen, bidrar du ikke bare til å gjøre studenthverdagen bedre for deg selv; du hjelper også de som kommer etter deg. Kanskje har du en søster, en bror, en kjæreste eller et barn som etter hvert også skal studere?

Nå kan du være med og påvirke direkte hvordan framtidens studenter skal ha det. Det er ikke noe du får muligheten til hver dag.
lasting