- Hjem>
- Mat og drikke >
- Bærekraft i Sit Mat og Drikke
Bærekraft i Sit Mat og Drikke
Prosjekt Minus - vårt bærekraftprosjekt
Prosjekt minus er en ambisjon om å redusere: Mindre plast, mindre avfall, mindre utslipp, kortere transport av varer og mindre svinn. Vi skal være en sentral aktør når det kommer til å få ned antall ensomme studenter, redusere utenforskap og antall studenter som sliter psykisk. Vi vil bidra til at færre studenter er inaktive eller ikke tør å møte andre. Vi ønsker å være den støttespilleren som gjør at færrest mulig studenter gir opp sine studier. Sit Kafe ønsker å bidra til en mer bærekraftig fremtid gjennom å ha fokus på matsvinn, møteplasser for studenter, nedbrytbar emballasje, produksjon av mat som reduserer miljøbelastningen og størst mulig bruk av kortreiste råvarer.
Mer plantebasert mat
Vi bidrar til redusert miljøbelastning gjennom å tilby mer plantebasert mat. Serveringsstedene har minst ett vegetartilbud hver dag i varmmatbuffeten. Målet er at minst 25 % av utvalget i varmmatbuffeten skal være plantebasert. Dette kommer i tillegg til salatbaren som er tilnærmet helt plantebasert.
Stilken - vår eget plantebaserte matkonsept, finner du i våre kiosker og i enkelte kantiner.
Reduksjon av matavfall
I våre serveringssteder gjennomfører vi en rekke tiltak for at minst mulig mat skal kastes.
- Vi selger gårsdagens ferskvarer og produkter som nærmer seg utløpsdato, til halv pris. Vi kaller tilbudet Dagens Kutt.
- Vi selger maten i løs vekt som gjør at man kan velge størrelsen på porsjonene selv. Matavfall fra gjestene er så godt som borte etter at vi innførte dette.
- Vi kjøper inn mat og bruker som ellers ville bli kastet på grunn av kort holdbarhet. Våre kokker legger vekt på å redusere matsvinn ved å utnytte råvarene 100 %.
Lokalt og rettferdig
En stor del av råvarene som brukes i Sit Kafe er hentet fra lokale leverandører. Vi har derfor både god kontroll på maten vi produserer og råvarene transporteres korte avstander.
Nedbrytbar engangs
Vårt mål er at alle våre engangsprodukter skal være nedbrytbare. I tillegg ønsker vi å øke bevisstheten rundt det å velge porselen og stål fremfor engangsservise og - bestikk. Vi trekker alltid fra vekten av porselenet når maten veies og skal betales og har som mål om at alle som spiser i våre kantiner, bruker dette fremfor engangsbeholdere.
Elbilpark
Vi produserer og leverer catering - og møtemat til mange ulike lokasjoner på campus, hver dag. Bilene vi bruker til transport av mat, er utelukkende elbiler.
Samarbeid med leverandører
Vi knytter til oss leverandører med fokus på bærekraft. ASKO, som er vår hovedleverandør av varer, har en ambisjon om nullutslipp innen transport. Vi handler ukentlig fra Plateful som er en viktig aktør når det kommer til å redde mat fra å bli kastet. Mer Enn er en relativt ny leverandør som blant annet lager nydelig focaccia på 49 % gulrøtter.