På boligjakt? Topp 10 tips for trygg bolig!
Å finne et godt sted å bo som student kan være utfordrende. Her får du 10 enkle tips som gjør boligjakten tryggere og litt mindre stressende.
- Borgar SagbakkenKommunikasjonsrådgiver

Vi i Sit er her for alle studenter, enten de bor hos oss eller ikke, og det finnes noen fallgruver når man skal leie sin første bolig. Som student ønsker du å ha en stabil og sikker bosituasjon, det forstår vi godt, men dessverre har vi ikke boliger til alle.
”Vi har kun boliger til rundt 14% av studentene i våre tre studiebyer. Det betyr at de fleste må på det private markedet. Vi vet at det kan være vanskelig å navigere blant alle boligtilbydere.
Her er derfor ti nyttige tips til deg i boligjakten, slik at du får en trygg overgang til studentlivet:
1. Søk studentbolig i god tid
Det kan være fristende å tenke at det alltid ordner seg, men studentboliger er populære og fylles raskt opp hvert eneste år. Vi oppfordrer deg til å søke så tidlig som mulig. Sit har mange gode alternativer med trygge, forutsigbare leieforhold og studentvennlige priser.
Og du? Sjekk også om kontrakten gir mulighet til å si opp om du mistrives eller må avbryte studiet.
2. Vær obs på fallgruver
De aller fleste studenter leier altså i det private markedet. Her er det viktig å være kritisk til utleieannonser, unngå useriøse aktører og lese kontrakten nøye. Sjekk at leieforholdet er trygt og lovlig.
Her er forslag til en god kontrakt
Les også mer om dine rettigheter som leietaker hos Forbrukerrådet
3. Tenk beliggenhet og transportmuligheter
Boligen bør være i rimelig avstand til studiestedet, slik at det blir enklere å komme seg til forelesninger og byen. Studenter som bor i Sit-boliger bor ofte nært campus eller har gode kollektivtilbud i nærheten.
Se Sit sine boliger på kart:
(Zoom ut for å se Ålesund og Gjøvik)
4. Husk depositum og økonomisk planlegging
Mange unge har ikke erfaring med store økonomiske forpliktelser. Det er helt normalt. Sørg for at du setter opp et realistisk budsjett, inkludert husleie, strøm, internett og mat.
Depositum bør alltid settes inn på en sperret depositumskonto.
5. Finn ut hva som er inkludert i prisen
Sjekk hva som er inklusive i leien – strøm, internett og varmtvann kan enten være inkludert, eller komme i tillegg.
Her er praktisk info og ofte stilte spørsmål vi får
6. Ikke betal før kontrakten er signert
Dessverre finnes det noen som utnytter unge boligsøkere. Sørg for at du aldri overfører depositum eller forskuddsleie før en skriftlig kontrakt er signert.
Les også om leiegaranti, som er et alternativ til depositum
7. Del bolig – en sosial og økonomisk fordel
Å bo i kollektiv kan være en god løsning for både økonomien og det sosiale livet. I Sit sine studentboliger finnes det muligheter for å bo i kollektiv med andre studenter, noe som gir en trygg og inkluderende start på studietiden.
Se hvilke typer boliger Sit tilbyr
Og du? Her er en bildekarusell med eksempler på hvordan det ser ut hos oss:









8. Sjekk boligens standard
Er det røykvarsler, brannslukningsapparat og god ventilasjon? Sørg for at du sjekker slike ting før kontrakten signeres. Evt. mangler påberopes innen rimelig tid etter at leieren burde oppdaget den.
Les disse gode tipsene i elsikkerhetsportalen
9. Dokumenter mangler med bilder
Sørg for å dokumentere eventuelle mangler med bilder, samt gjør det skriftlig overfor utleier. Det er godt å ha ved senere diskusjon om skader har oppstått i den tiden du har disponert leieobjektet. Dette er også viktig med tanke på når du skal ha tilbake depositumet. Klag skriftlig dersom utleier ikke følger opp eventuelle mangler.
Sjekk gjerne ut «Lov om husleieavtaler»
10. Ta ansvar, men ikke vær redd for å spørre om hjelp
Overgangen til voksenlivet handler om selvstendighet, men det kan være overveldende. Ikke vær redd for å spørre de som har prøvd dette før.
Lykke til! Pust med magen!
- Borgar SagbakkenKommunikasjonsrådgiver