Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Å bo i kollektiv har ført til nye vennskap. Dette er Idris sine beste tips

Å bo i kollektiv har ført til nye vennskap. Dette er Idris sine beste tips

Dette er Idris sine tips til hvordan man kan få bofellesskapet til å gå som en drøm.

Publisert Oppdatert
Da Idris skulle flytte inn i et Sit-kollektiv med 14 andre, var han forberedt på kaos og rot, men det gikk mye bedre enn forventet. Foto: Sit

Da Idris skulle flytte inn i et Sit-kollektiv med 14 andre, var han forberedt på kaos og rot. Men det han fryktet skulle bli en litt utfordrende hverdag, viste seg å heller føre til nye vennskap og en enklere studenthverdag på mange måter. Nå deler han sine tips til hvordan man kan få bofellesskapet til å gå som en drøm.

Har gått mye bedre enn forventet

Idris Adem er en av mange studenter som bor i en studentbolig fra Sit. Han deler et kollektiv med 14 andre studenter. Her har de felles stue og kjøkken, men alle har eget bad.

Da Idris først bestemte seg for å flytte inn i et 15-mannskollektiv, var han forberedt på mye rot. Å skulle få 15 forskjellige mennesker til å bo harmonisk sammen i fellesskap, kan tross alt virke som en hard nøtt å knekke. Idris og romkameratene fant raskt ut at ved hjelp av god kommunikasjon og noen solide regler og rutiner, kan livet i kollektiv gå som en drøm.

- Vi møtes annenhver uke for å diskutere hva som kunne ha vært annerledes, og hva som var bra og dårlig med vaskingen uka før. Vi er delt inn i fem grupper på tre, der hver gruppe har ansvar for å vaske og kaste søppel i en uke.

Så lenge vi kommuniserer godt, er det ikke noe problem. Vi må ha visse regler for at det skal fungere i det hele tatt.

Idris Adem

Idris kjente ingen av de han flyttet sammen med, men forteller at de nå har blitt gode venner. Foto: Sit

- Vi har filmkvelder, lager mat og tar oss en fest sammen en gang iblant. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det har stor betydning, spesielt når det er vinter og lange mørke kvelder.

Å bo hos Sit gjør livet lettere

Idris opplever at det er mange fordeler med å bo i en studentbolig fra Sit. Han forteller at det på flere måter har gjort studenttilværelsen hans lettere. Blant annet sparer han mye tid på å ha leseplasser og sosiale møteplasser rett utenfor døra. Han ser også stor verdi i å ha Sit tilgjengelig ved behov:

En av de største fordelene er at man får den hjelpen man trenger så fort. Hvis det mangler noe, eller noe blir ødelagt, tar det ikke lang tid før det blir reparert. Når husleien er betalt, trenger man ikke å gjøre noe mer. Alt er inkludert. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med å bo i en bolig fra Sit.

Idris Adem

Idris trives godt i kollektivet på Moholt i Trondheim. Foto: Sit

Idris sine tre beste råd for et hyggelig bofellesskap

1. Ta ansvar – både til å rydde og til å bli kjent

"Alle som bor sammen må ta ansvar for at hverdagen skal fungere. Å holde orden er kjempeviktig, og alle må ta initiativ for at oppgaver skal bli gjort. En annen ting som er kjempeviktig, er å finne på ting sammen. Det er en fin måte å bli kjent med hverandre på, og det kan skape egne tradisjoner for kollektivet."

2. Lær deg å trives i eget selskap

"Det er ikke alle som har den samme timeplanen, så det er lurt å lære seg å trives i eget selskap. Man bør kanskje skaffe seg en hobby på egen hånd. Det kan være alt fra å gå på tur, lage mat, være kreativ eller dra på kultur- eller naturopplevelser til å ligge på sofaen og lese eller se film. Passer det ikke for de andre, kan man for eksempel ta en tur på kino."

3. Vær med på det som skjer

"De lokale studentforeningene arrangerer forskjellige innendørs og utdørs aktiviteter. Her kan man være med på alt fra quiz og filmkvelder til gåturer i naturen. Prøv å være på så mange aktiviteter som mulig."

- Vær med på det som skjer, sier Idris.

Fem kjappe til slutt

  • Beste middagstips: Meksikansk salat
  • Beste interiørtips: Varmtvannskran som holder 100 varmegrader
  • Beste vasketips: Støvsug minst to ganger i uken
  • Beste sparetips: Se etter kupp i halv pris-disken
  • Beste sosiale tips: Tørre å ta initiativ til å bli kjent med andre

Er du på utkikk etter studentbolig?

Sit har hybler i kollektiv og ulike leiligheter som passer for enkeltstudenter, par eller familier. Hos oss kan du bo nær campus og sentrum. Den største tryggheten med å bo i en bolig fra Sit er at du hele tiden har oss i ryggen. Vi kan hjelpe til enten det er utfordringer i kollektivet, om du har låst deg ute eller om oppvaskmaskina ryker. Du kan spørre oss om alt!

Les mer og book bolig

lasting