Hopp til innholdHopp til søk
 1. Hjem>
 2. Bolig>
 3. Førstegangs student til høsten?

Førstegangs student til høsten?

Førstegangs student til høsten?

Er du førstegangs student til høsten og skal studere i Trondheim, Gjøvik eller Ålesund? Her er viktig informasjon du bør lese.

All kontaktinformasjon til Sit Bolig finner du her

Hvem kan booke bolig?

Godkjente studiesteder

Du må være, eller ha blitt tatt opp som, ordinær student ved en utdanningsinstitusjon knyttet til Sit for å få studentbolig gjennom oss. Dette gjelder også for forkurs eller realfagkurs ved NTNU.


Du kan booke bolig uten å være tatt opp som student, men du kan bli bedt om å dokumentere at du er tatt opp som student ved et godkjent studiested. Dette gjelder også for søkere til TRES og Y-VEI. 

Første år som student i Gjøvik, Ålesund eller Trondheim

For deg som skal begynne å studere for aller første gang til høsten gjelder følgende:

 • Førstegangs studenter kan booke bolig med kontraktstart tidligst fra og med januar det året man skal begynne å studere.
 • Boliger som blir ledig til sommeren (juni/juli) vil først vises som ledig i boligportalen bolig.sit.no i april/mai. Du kan kun se ledige boliger 2 måneder frem i tid. Det er fordi oppsigelsestiden til nåværende leietakere er 2 måneder. Det betyr at de aller fleste av boligene våre blir ledige fra mai og utover sommeren.
 • Fra første del av mai og frem til 15. juni blir førstegangs studenter prioritert ved at de får mulighet til å booke bolig fra et utvalg boliger spesielt beregnet kun for dem. Man må hake av for «Jeg er førstegangsstudent» i det tillitsbaserte utvalget for å kunne se/booke disse boligene.
 • For Trondheim anbefaler vi å se etter bolig på de store studentbyene (Moholt, Berg, Lerkendal, Nedre Singsakerslette). Det er fordi vi har flest boliger der, og fordi vi får svært få ledige boliger på de mindre studentbyene (som Magnus den Godes gate 2, Sverresgate gate, Nedre Møllenberg gate osv.).
  For Gjøvik anbefaler vi Sørbyen og Nordbyen.
  For Ålesund anbefaler vi Sørnesvågen og Gåseidmarka.
 • Du vil trolig booke bolig før du vet om du kommer inn på studiene. Kontrakten er en økonomisk bindende avtale, og ved å signere den plikter du å betale husleie fra kontraktens start. Dette gjelder uavhengig av om du flytter inn eller ikke.
 • Du må kunne vise dokumentasjon på at du er tatt opp ved et godkjent studiested ved forespørsel. Dersom du har kontraktstart før du får svar fra Samordna opptak, kan du bli bedt om å etterdokumentere dette.
 • Du har to måneders oppsigelsestid. Ombestemmer du deg, og ønsker å spare penger, er det viktig at du sier opp så raskt som mulig. Dette gjøres fra «Min side» på bolig.sit.no.
 • FÅR DU AVSLAG PÅ STUDIEPLASS i Gjøvik, Ålesund eller Trondheim, eller du har takket ja til studieplass i en annen by, gis følgende mulighet(er) for å slippe oppsigelsestid eller prøve å få redusert oppsigelsestiden:
  Har du ikke hentet ut nøkkel?
  Logg inn på «Min side» på bolig.sit.no, Si opp leiekontrakten og hak av for «jeg fikk avslag på studieplass (førsteårsstudent)» og «jeg skal ikke benytte boligen i oppsigelsestiden». Denne funksjonen vil kun være tilgjengelig i perioden 15.07.2024 - 21.07.2024, og fristen er absolutt. Gjør du dette innenfor fristen, slipper du oppsigelsestid, men du betaler husleie for perioden fra kontraktstart til og med dagen du registrerer oppsigelsen.
  Etter fristen nevnt ovenfor (15.07.2024– 21.07.2024) fungerer det slik: Kryss av for at du ikke skal benytte boligen i oppsigelsestiden. Boligen vil da bli gjort tilgjengelig for booking samme dag og din kontrakt kan tidligst bli avsluttet samme dag som ny kunde aksepterer leiekontrakt på gjeldende leieobjekt og senest 2 måneder etter oppsigelsesdato. NB! Det er ingen garanti for at boligen blir booket av ny kunde før oppsigelsestiden din på 2 måneder går ut.
  Har du allerede hentet ut nøkkel?
  Da er det viktig at du både sier opp og leverer nøkkelen så raskt som mulig, slik at boligen kan gjøres tilgjengelig for booking av andre. Din kontrakt kan tidligst bli avsluttet samme dag som ny kunde aksepterer leiekontrakt på gjeldende leieobjekt og senest 2 måneder etter oppsigelsesdato.
  NB! Det er ingen garanti for at boligen blir booket av ny kunde før oppsigelsestiden din på 2 måneder går ut.
 • Søkere til TRES og Y-VEI får også samme betingelser for å avslutte kontrakten, men disse må sende dokumentasjon på at de ikke er kommet inn til bolig@sit.no innen 26. mai.
 • Vær oppmerksom på at du kan se to ulike husleiepriser. Hvert år, ved begynnelsen av en ny kontraktsperiode, justeres husleien på Sits boliger, for å imøtekomme økte utgifter som kommer som en konsekvens av den generelle prisøkningen i samfunnet. Den årlige justeringen trer i kraft fra 1. august. Får du leiekontrakt med start 1. august eller senere, har denne ny husleie. Får du leiekontrakt med start før 1. august, betaler du dagens husleie frem til 31. juli.

Universelt tilpassede studentboliger

Vi ønsker å bidra til at alle studenter i Gjøvik, Ålesund og Trondheim skal kunne gjennomføre sine studier uansett bakgrunn og ståsted. Flere av studentboligene våre er universelt utformet/spesialtilpasset, slik at du som har behov for dette også skal kunne finne et sted å bo som passer for deg. Ta kontakt med oss på e-post dersom du ønsker å booke en universelt utformet/spesialtilpasset bolig.