Hopp til innholdHopp til søk
 1. Hjem>
 2. Artikler>
 3. Slik får du mest ut av lesepausene i eksamenstiden!

Slik får du mest ut av lesepausene i eksamenstiden!

Slik får du mest ut av lesepausene i eksamenstiden!

Publisert Oppdatert
Foto: George Milton | Pexels

Studier som har blitt gjennomført ved the University of Illinois og the University of Amsterdam viser at noen gode lesepauser her og der kan ha en svært god effekt på eksamensforberedelsene. Men hva bør du gjøre for å få mest igjen for hver lesepause?

Pauser hjelper deg å fokusere

I eksamenstiden er det lett å bli helt oppslukt i studiene. Mange glemmer å både spise, sove og generelt ta vare på sin fysiske og psykiske helse. Å ta lesepauser med jevne mellomrom er viktig for å holde på motivasjonen og unngå utbrenthet. I lesepausene er det viktig at du gjør noe som gir deg påfyll.

Våre beste tips for å få mest igjen for lesepausen:

 • Dra på trening
 • Gå deg en tur, alene eller sammen med noen
 • Vær sosial
 • Tenk på noe helt annet
 • Hold deg unna alt av skjermer
 • Spis noe næringsrikt og drikk rikelig med vann


Foto: Sit ved Øystein Hermstad

Så ofte og så lenge bør du ta pause

Et eksperiment utført av the Draugiem Group viste at du kan oppnå høyest produktivitet ved å fokusere i 52 minutter, for så å ta en pause som varer i 17 minutter. Det viktigste er uansett at du finner din egen rytme.

Aktive pauser forbedrer prestasjon

Visste du at 20 minutter med fysisk aktivitet før du skal lese kan øke konsentrasjonen din og hjelpe deg å fokusere?

Sit har treningstilbud i nærheten av campus og enkelte studentbyer. Gruppetimene våre er effektive for å sikre en god økt dersom du kun har en gitt tid til rådighet. Vi har timer som varer helt ned til 35 minutter. Mange av timene våre kombinerer også flere elementer, for eksempel både styrke og kondisjon, slik at du får mest mulig ut av tiden du setter av.

Tren hjemme

Vi har flere on-demand-videoer av komplette treningsøkter med instruktør på sit.no. Disse er tilgjengelige for alle med gyldig medlemskap.

Foto: Sit ved Kristian Thorsen

Få mest mulig overskudd fra treningen

Hvilken aktivitet og intensitet du bør velge kommer an på hva målet med treningen er. Vår avdelingsleder for trening og tilbud, Trine Rishovd, gir deg sine beste råd:

 • Er målet å trene for å koble av? Da velger du en aktivitet hvor du får «fred» fra egne tanker. For noen er dette yoga eller en tur i skogen. For andre er det en CrossFit-økt, hvor du ikke rekker å tenke fordi du er så sliten.
 • Ønsker du å bli sterkere eller vedlikeholde styrken din? Da må du trene tung styrke, tett opp mot utmattelse. Det trenger ikke være en lang økt, men den må gjennomføres tungt.
 • Er det kun for helsa sin del? Da er pulsøkning å anbefale. Eksempel kan være intervaller på mølle, sykkel eller romaskin, en joggetur, rask gange i motbakke, eller en gruppetime med step eller dans.

«Velg en aktivitet du mester eller liker. Da gir du både hjernen din en pause, da det er mer sannsynlig at du greier å koble av mens du holder på, samt at du får kjent på den gode følelsen av endorfiner og mestring etter økta.»

- Trine Rishovd, avdelingsleder trening og tilbud i Sit

God lesing og god trening fra oss i Sit. Dette klarer du!

lasting