Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Jobbsøker? Få våre beste tips til søknad, CV og hvordan du takler avslag

Jobbsøker? Få våre beste tips til søknad, CV og hvordan du takler avslag

Jobbsøking handler om å kjenne deg selv – og formidle det godt. Her får du våre beste tips til CV, søknad og hva du gjør når svaret blir nei.

  • Kommunikasjonsrådgiver
Publisert Oppdatert
Studenter som har det hyggelig G-Lounge på Gjøvik
Vil du lykkes som jobbsøker? Vi gir deg konkrete tips til en god CV, en treffende søknad – og hvordan du går videre etter et avslag. Foto: Kristian Thorsen/Sit

Hvordan skrive en bedre CV?

Før du starter må du bli bevisst på hva du kan, og hvem du er. Det er jo nettopp dette du skal presentere i en CV. Så, hvordan skal CV-en skrives?

  1. Det er viktig at den er enkel å lese og at innholdet er relevant for stillingen du søker på.
  2. Juster hvordan du beskriver din utdanning og arbeidserfaring slik at du svarer på det stillingsutlysningen spør etter.
  3. Ikke undervurder din arbeidserfaring. Hvis du har hatt arbeidsoppgaver som ikke er direkte relevant for jobben du søker på så kan du trekke fram ferdighetene du opparbeidet deg i stillingen!
  4. Husk at verv og frivillig arbeid kan være like relevant som arbeidserfaring, så inkluder det i din CV
  5. Hold deg innenfor 2 sider

Hvordan skrive jobbsøknad?

Før du starter: Les stillingsutlysningen nøye, og tenk over hvordan du kan bidra i denne stillingen. Det er utlysningen du skal svare på i jobbsøknaden din. Her er et forslag til disposisjon:

  1. Vis motivasjon i innledningen. Få tydelig frem hvorfor du søker på akkurat denne stillingen hos akkurat denne arbeidsgiveren. Prøv å finn en type motivasjon som vil gavne både arbeidsgiver og deg.
  2. I hoveddelen har du fokus på utdanning, jobberfaring og personlige egenskaper. Fokuser på å svare på det arbeidsgiver spør om i stillingsutlysningen ved å beskrive dine ferdigheter og egenskaper som er relevant for stillingen. Gi alltid eksempler. Å nevne egenskaper uten konkrete eksempler gir lite informasjon. Skriv om tema som viser match mellom dine ferdigheter og bedriftens behov
  3. Avslutningsvis kan du forsøke å selge deg inn ved å vise hvorfor du er den rette til stillingen.

Tips til deg som ikke fikk jobben

I de fleste rekrutteringsprosesser er det kun 1 person som får jobben. Det betyr at det er ganske mange som sitter igjen uten et jobbtilbud. Hvordan takle avslag?

  1. Det er naturlig og bli skuffa. Ta deg tid til å reflektere over prosessen. Hva gikk bra? Er det noe du ønsker å endre på til neste runde med jobbsøking?
  2. Du kan be arbeidsgiver om tilbakemelding. Det kan gi deg innsikt som du kan ta med deg videre.
  3. Bruk nettverket ditt. Si til de rundt deg at du er jobbsøker. Kanskje får du noen tips om bedrifter som trenger din kompetanse?
  4. Ikke gi opp. Søk videre på jobber som interesserer deg, og søk bredt. Øvelse gjør mester!
Denne artikkelen er et samarbeid mellom NTNU karriere og Sit.
lasting