Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Intervalltreningens ABC

Intervalltreningens ABC

Jevnlige treningsøkter med høy puls er meget helsebringende, og intervalltrening er skreddersydd for formålet!

Publisert Oppdatert
Foto: Sit

Det er ingen hemmelighet at intervalltrening handler om å holde relativt høy intensitet, men det ligger i denne treningsformens natur at det skal være mulig for alle å gjennomføre. Ved hjelp av pauser «lurer» du kroppen til å klare betydelig flere minutter på høy intensitet i løpet av en treningsøkt, enn du ville klart sammenhengende. Her kommer noen gode råd for intervalltrening, med mest fokus på løping.

Ta hensyn til eget nivå!

Hvis du vil trene intervalltrening sammen med andre, så prøv å finne noen på omtrent samme nivå. Trener dere flere sammen på ulike nivå, pass på at du tilpasser dragene ut ifra din egen hastighet.

Første intervalldraget er et oppvarmingsdrag

Ikke stress av gårde, tenk at det første intervalldraget skal gjøre deg klar til det neste. Legg heller på et intervalldrag mer enn planlagt på slutten av økta om du ikke er fornøyd.

Aktive pauser er viktig

Aktive pauser vil restituere deg raskere til neste intervalldrag enn passive pauser. Lett jogg eller gange på et behagelig nivå vil eliminere melkesyre, og holder pulsen på et nivå som gjør at du kommer fort opp i gunstig treningspuls på det neste intervalldraget.

Planlegg økta

Ha en plan for intervalløkta, men ikke vær redd for å avvike litt om det blir «sprekk». Reguler deg inn med færre eller kortere intervalldrag, eller ved å forlenge pausene. Du lærer fort fra økt til økt hva du tåler for å gjennomføre planen.

Ikke stagner din egen utvikling!

Ikke bli fristet til å prøve og løpe fortere hver eneste intervalløkt! Det eneste du oppnår er å trene for hardt slik at utviklingen stagnerer, og motivasjonen får seg en knekk.

Hvordan vet jeg at jeg trener hardt nok?

Begynner det å bli krevende å prate hele setninger under intervalldragene, så trener du hardt nok. Har du mer enn nok med å prate ett og ett ord, så trenger du definitivt ikke å ta i mer.

Motbakke er din beste venn!

Her får du høy puls og lite støtbelastning, og legger du opp løypa taktisk kan du nyte god utsikt etter siste intervalldraget. Men ikke glem å ha det moro med korte intervalldrag og høy fart på flatmark iblant!

Hvor ofte kan jeg trene intervaller?

Det avhenger litt av hvor godt trent du er, men de fleste vil både tåle og ha god nytte av to intervalløkter i uka. Ta 2-3 dager med pause eller annen trening imellom. Husk at intervalløkter er mye triveligere å gjennomføre om du har overskudd i kroppen!

God trening!

lasting