Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Fysioterapi - forebyggende behandling for et aktivt liv

Fysioterapi - forebyggende behandling for et aktivt liv

Fysioterapi kan benyttes for å behandle nåværende problematikk, samt som et forebyggende tiltak mot fremtidige plager.

Publisert Oppdatert
Foto: Sit ved Øystein Hermstad

Mange forbinder fysioterapi utelukkende med behandling av skader, men det mange ikke vet er at det også er en forebyggende behandlingsform. Du trenger ikke være skadet eller syk for å benytte deg av fysioterapeut!

Interessert i å finne ut litt mer om fysioterapi og om det er noe du burde benytte deg av? Da anbefaler vi deg å lese videre!

Foto: Sit ved Øystein Hermstad

Fysioterapi – hva er det?

Fysioterapi fokuserer seg omkring forebygging, undersøkelse og behandling av kroppslige plager gjennom bevegelse. Fysioterapeuter er autorisert norsk helsevesen med en utdanningsperiode på 4 år, inkludert turnus i kommunal- eller spesialhelsetjenesten. Etter endt profesjonsbachelor gjenstår kursing og videreutdanning til spesialisering innenfor forskjellige interesseområder.

Hos en fysioterapeut kan du få hjelp til de aller fleste plager i muskel- og skjelettappratet. Her behandles alt fra stram og anspent muskulatur, idrettsskader, belastningslidelser eller leddproblematikk til mer spesifikk behandling rettet mot diagnose.

Førstegangskonsultasjon

Under første konsultasjon med fysioterapeuten gjennomgås en grunntid undersøkelse med fokus på testing og samtale rundt problematikken. Det blir deretter valgt behandlingsform rettet mot å forbedre kroppsfunksjoner for å oppnå en fungerende hverdag. Det legges stor vekt på å optimalisere det helhetlige bilde – gjerne gjennom en aktiv tilnærming. Det blir derfor også lagt vekt på hva du som pasient selv kan gjøre for å forebygge skader og dermed også veiledning til ergonomiske tiltak og øvelser en enkelt kan utføre hjemme.

Videre behandling

Under oppfølgende møte med terapeut, har ofte behandlingen en kortere varighet hvor det kun fokuseres på resultater fra tester i første møte. Metoder som kan anvendes er f.eks. bløtvevsbehandling i form av massasje, leddmobilisering, IMS (nålebehandling), trykkbølgebehandling eller forebyggende behandling ved hjelp av sports- eller kinesiotape. Som nevnt vil også store deler av behandlingen i tillegg dreie seg om tiltak en selv kan gjøre hjemme. Dette i form øvelser, veiledet trening eller korrigering av arbeidsstillinger og ergonomi.

Foto: Sit ved Øystein Hermstad

Hvor mange behandlinger det er behov for, varierer etter individuelt behov, diagnose og problematikk. Likevel vil de aller fleste oppleve god hjelp og forbedring allerede etter 3-5 behandlinger. Gjennom behandlingsforløpet blir det satt fokus på re-testing. Dette gjennomføres slik at både terapeut og pasient har målbare resultater å forholde seg til, slik at forløpet fremgår sikkert og målrettet.

Bestille time

Opplever du muskel- eller leddsmerter eller sliter du med hodepine eller annen stressrelatert problematikk? Eller ønsker du veiledning ift. en spesifikk problematikk eller rehabiliterende øvelser? Da vil vi anbefale deg å booke time til vår dyktige fysioterapeut Eva.

Hun kan hjelpe deg i gang med enkle øvelser som reduserer sjansen for fremtidige sykdommer og plager, i tillegg til å gi deg et energioverskudd i hverdagen!

lasting