Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. 5 tips til et bedre liv

5 tips til et bedre liv

Tenk om det gikk an å finne ut av hva som gjør oss mest lykkelig? Forskerne er spesielt opptatt av fem grep du kan ta.

  • Psykologspesialist
Publisert Oppdatert
Å ha gode relasjoner er den viktigste av alle faktorer når det gjelder å leve et godt og mest mulig lykkelig liv, skriver vår psykologspesialist Marte. Her er det god stemning blant studentene på Teknobyen. Foto: Borgar Sagbakken

Hva skal til for å leve gode liv? Det vet forskerne faktisk allerede ganske mye om, og det er spesielt fem grep de er ekstra opptatt av.

Mennesker har en tendens til å feilvurdere hva som faktisk fører til gode liv. Mange tenker: «Bare jeg blir rik, skal jeg bli lykkelig». På et vis er det noe sannhet i dette. Økonomi spiller en viss rolle i forhold til hvor lykkelig du er. Har du ikke nok penger til grunnleggende ting som mat, vil det gå ut over din livskvalitet og følelse av lykke. Men har du penger til å dekke grunnleggende behov, vil ikke økning i lønn føre til en varig høyere følelse av lykke.

Hva slags faktorer er det da som spiller inn når det gjelder å leve gode liv? Tordag 20. mars er den internasjonale dagen for lykke. Her får du derfor fem gode tips.

1: Knytt bånd!

Mennesker er sosiale vesener og er helt avhengig av å knytte kontakt med andre, for å kunne ha det bra. Å ha gode relasjoner, er den viktigste av alle faktorer når det gjelder å leve et godt og mest mulig lykkelig liv. Ved Harvard-universitetet pågår det i dag fortsatt en studie som startet i 1938 (The Harvard Study of Adult Development). Dette er verdens lengste pågående studie av sitt slag. Studiens hovedfunn viser gjennomgående at de som skårer høyest på god livskvalitet, er de som har betydningsfulle relasjoner i livet sitt. Og du trenger ikke nødvendigvis ha veldig mange. Har du noen få, som er gode, er dette å anse som en beskyttelse mot psykisk uhelse.

Er det en faktor du skal prioritere når det gjelder å ha det bra i livet ditt, er det å pleie dine relasjoner. Vær snill med venner, familie og andre mennesker rundt deg! Dette vil gjøre deg mer lykkelig!

2: Vær aktiv!

Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet reduserer stress og gir glede. Det er en «enkel» måte å få det bedre i sitt eget liv. Selv om det i teorien er enkelt, kan allikevel det å gjennomføre det i praksis være vanskeligere, og spesielt i en travel studiehverdag. Men det hjelper å finne en aktivitet som du liker. Kan du også kombinere trening og aktivitet med å være sosial, er det også lettere å faktisk få det gjort. Vi vet alle at det er mange gode unnskyldninger som dukker opp når du begynner å tenke på om du skal trene. Et tips for å unngå å falle ned i denne grøfta, er å ikke tenke, men bare gjør!

Tenker du for mye, risikerer du å aldri få trent. En huskeregel du kan bruke for å dra deg ut på trening, kan være Nike’s slagord; «Just do it!». Så når tanken «nå burde jeg kanskje ha trent» kommer; «Just do it!».

3: Vær oppmerksomt tilstede!

Hodet ditt er til enhver tid fullt av tanker om alt du skal rekke og alt du må huske på fram i tid. Ofte kan du også gå og gruble på ting som allerede har skjedd. Til sammen gjør dette at du er mindre tilstede i øyeblikket. Dette kan ha en negativ påvirkning på hvordan du har det. Det å være mer oppmerksomt tilstede, bidrar til bedre psykisk helse og generelt et bedre liv. Noen opplever musikk som en god kilde til å være helt tilstede her og nå, gjennom å virkelig lytte og legge til side andre forstyrrende tanker. Noen opplever naturen som en god kilde for å være mer oppmerksomt tilstede. Å være ute og ta inn sanseinntrykk (lukte på blomster, lytte til havet, kjenne sola mot ansiktet) har en stressreduserende effekt. Så lite som 20 minutter ute i naturen kan bidra til reduksjon i stresshormoner, som igjen påvirker din totale livskvalitet.

Øvelser i «mindfulness» bidrar til at du blir mer tilstedeværende i livet ditt. Dersom du ønsker å trene på mindfulness, finnes det bl.a mange ulike apper du kan ta i bruk.

4: Fortsett å lære!

Hjernen vår er til for og brukes, og forskning viser at det å lære og mestre nye ting er forbundet med positive følelser. Dette gjelder ikke bare når det kommer til akademisk læring. Det viser seg at du blir gladere av å lære andre ting også. Så hva har du lyst til å lære deg? Lage en ny matrett, prøve en ny treningsform, lære deg noen ord på et annet språk? Mulighetene er mange.

Så neste gang du står overfor muligheten for å lære deg noe nytt, tenk på at det i tillegg til å være spennende også kan bidra til følelsen av å leve et bedre liv.

5: Gi!

Kanskje har du hørt uttrykket: «den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad». Det viser seg at forskningen støtter dette utsagnet. Det å gjøre noe for andre, gjør oss faktisk mer lykkelig. Du kan gi en gave, du kan gi av din tid for å hjelpe andre eller du kan rett og slett gi av deg selv ved å snakke med og lytte til en som trenger det.

Klarer du å få inn mer av disse fem grepene i din hverdag, vil du få et bedre liv!

Marte Dyrud Frydenlund, psykologspesialist, Sit psykisk helsetjeneste

lasting