Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. 5 tips til å håndtere stress og nerver i eksamenstiden

5 tips til å håndtere stress og nerver i eksamenstiden

Maren Kronlund er rådgiver i Sit, og gir deg sine beste tips til hvordan du kan håndtere stress, nerver og bekymringer før eksamen.

Publisert Oppdatert
Her får du tips til å håndtere eksamensnerver - Foto: Sit

Stress kan føles veldig overveldende og uhåndterlig, særlig i eksamensperioden. Det er mye som skjer, kanskje gruer du deg litt eller er redd for at eksamen ikke skal gå så bra som du håper. Dette er helt normalt, og heldigvis ikke farlig. Vi trenger jo stress – både for å prestere, rekke det vi skal og til og med for å overleve. Men går vi rundt og er stresset for lenge kan det påvirke livskvaliteten såpass at vi får behov for å håndtere det.

Slik tar du kontroll

Maren Kronlund er rådgiver i Sit, og gir deg sine beste tips til hvordan du kan håndtere stress og nerver i eksamensperioden.

Foto: Sit | Maren Kronlund

Slik håndterer du stress

Stressreaksjonen går som regel fort over, fordi det som skaper reaksjonen forsvinner. Vi rakk bussen, vi ble ferdig med eksamen eller vi kom oss ut av den litt kleine situasjonen. Men noen ganger kan stresset oppleves mer langvarig, og uansett hva vi sier eller hvor mange ganger vi ber det gå vekk, så skjer ikke dette på magisk vis.

Maren har noen klare tips til hvordan du kan håndtere stress:

  • Identifiser årsaken. Prøv å identifisere hva som skaper stressreaksjonen, og om det er noe du kan gjøre med det. Har du for eksempel ikke helt oversikt over alt som skal gjøres, kan du starte med å få det, og deretter jobbe med én ting av gangen.
  • Planlegg godt. En fersk studie fra North Carolina State University viser at proaktiv planlegging i stor grad reduserer stress. Sett opp en plan, tegn en tidslinje eller lag en liste over gjøremål for den neste uken eller enda lenger fram i tid.
  • Ta vare på kroppen. Hvis kroppen er sliten og lei, kan følelsen av panikk, nervøsitet eller stress forsterkes. Dette kan du påvirke ved å sørge for nok søvn og hvile, mat og mosjon. Luft godt på soverommet, skift sengetøy og få deg en god natts søvn!
  • Gjør noe som gir deg energi. Ta deg tid til en kaffe med en god venninne, litt alenetid eller en treningsøkt. Det som gjør deg glad er med på å dempe stresshormonene og øke endorfinene i kroppen, og dermed lade batteriene dine. Det trengs også i eksamensperioden. Ta deg tid til deg!
  • Ta gode pauser. Å flytte seg fra datamaskinen til sofaen for å scrolle på telefonen i en pause føles kanskje som fri, men hjernen får ikke den pausen den trenger fra skjerm og påkobling. Gjør noe aktivt eller avslappende, som en tur ut for litt frisk luft!
  • Snakk om stresset. Du er ikke alene, verken i studiehverdagen eller i stresset ditt. Snakk med noen om det som stresser deg – for eksempel en medstudent, en venn eller en rådgiver. Å prate høyt om det kan hjelpe deg å rydde litt i tankene, og det er fint å ha noen å senke skuldrene sammen med.

Unngå at nervene tar overhånd

Litt nerver før en eksamen er helt normalt og kan bidra til å skjerpe hjernen og fokusere oppmerksomheten. Men for noen kan eksamensnervene gi følelser av bekymring og gjøre at man tviler på seg selv. For å unngå at disse følelsene går utover prestasjonene dine og gjør hverdagen vanskelig, har Maren et godt tips:

  • Prøv å fokusere på de gangene du har fått til noe, og på tidligere gode eksamens- og studieopplevelser. Vær fornøyd med det du har fått gjort til nå, og husk at det bare er en eksamen. Pust godt med magen, senk skuldrene og identifiser hva du kan gjøre noe med og hva som er utenfor din kontroll. Skaff deg oversikt over hvor du skal møte opp og når du må dra for å komme deg dit, gjør klart nødvendig utstyr, og prøv å få en god natt med søvn i forkant av eksamensdagen. Vær, vind, humøret til sensor og eksamensoppgaven må du ta litt som det kommer.
Våre rådgivere har lang erfaring og mange gode tips til deg. Føler du at nervene tar overhånd? Ta kontakt med oss. Foto: Sit | Torleif Kvinnesland

Få tro på egen mestring

Vi lar ofte de negative og selvdestruktive tankene ta litt mye plass. Dette kan være tanker som «jeg kommer aldri til å skjønne dette» eller «de andre er mye smartere enn meg». Men hva med å snu litt på det, og se utfordringen på en mer realistisk måte? «Eksamen er en utfordring for meg, men jeg forbereder meg så godt jeg kan og jeg gjør mitt beste. Det er godt nok.»

Husk at det er du som skal mestre dette, og ingen andre. Det er lett å sammenligne seg med hva alle andre får til, hvordan en medstudent gjør det på eksamen, eller hva du burde/skulle gjort. Kjør ditt eget løp, og ha fokus på det som fungerer for deg.

Mestring er ikke det motsatte av å gjøre feil. De hører jo faktisk sammen: når vi feiler, lærer vi. Tenk så kjedelig det hadde vært om vi fikk til alt med én gang? Du kommer deg til toppen med mange små steg også. Vær stolt av jobben du legger ned i studenthverdagen din!

lasting