Potet - sunn og bærekraftig

Foto: Sit
Foto: Sit

Potet - sunn og bærekraftig

Visste du at poteten både er bra for helsen, økonomien og miljøet? Poteten har masse gode næringsstoffer, og en av de viktigste kildene til C-vitamin vi har.

Den etterlater seg også et svært lavt Co2-avtrykk når den produseres.

Det finnes mange gode potetoppskrifter, student Mai Elen har delt sin favoritt med oss - dobbeltbakte poteter:

Dette trenger du:

-4 store poteter
-olivenolje, salt og pepper
-noen spiseskjeer rømme
-2 gulrøtter, finhakket
-1 løk finhakket
-2 hvitløksfedd, finhakket
-200g kjøttdeig
-1ts spisskummin
-1/2 ts chipotle pepper, chilipulver eller lignende

Tips: Du kan også bytte ut kjøttdeig med skinke

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.  

Som navnet tilsier er potetene bakt to ganger. Potetene bakes på vanlig måte først. Ha over olje og salt og bak i 60 - 90 min, avhengig av størrelsen på potetene. Mens potetene bakes, forbereder du fyllet. 

Stek løk og gulerøtter myke i olivenolje. Ha i hvitløk og stek et par minutter til. Ha i kjøttdieg, spisskumin og pepper og stek kjøttdeigen. Rør inn maisen til slutt og smak til med salt og pepper. Husk at dette skal blandes med potet, krydre derfor godt. La kjøttblandingen avkjøle noe.

Når potetene er avkjølt nok til å kunne håndteres (men er fortsatt varme) deles de i to på langs. Bruk en skje for å skrape ut potetmassen. La ca. 1/2 cm være igjen mot skallet slik at det ikke detter helt sammen. Ha potetmassen i en skål og mos det sammen med et par spiseskjeer rømme til du har en myk potetmasse. Smak gjerne til med litt salt. 

Bland kjøttdeigblandingen, urter og ost med potetmassen. Smak til med salt og pepper om nødevndig. Legg fyllet tilbake i potetskallene. Stro gjerne over litt ekstra ost om du har noe til overs. Sett potetene tilbake i ovnen og stek til de er gjennomvarme, ca 30 minutter. 

Vel bekomme!

 

Kilde: Matpaabordet og Mai Elen Fossen.