Lyst til å lage verdens beste kanelboller?

Foto: Sit
Foto: Sit

Lyst til å lage verdens beste kanelboller?

Kanelbolleonsdag er bare én dag i uka – men det finnes alltid en anledning til å nyte en kanelbolle!

Kanelbolleonsdag er ukens høydepunkt! Da sper den gode og varme lukten av nystekte boller seg rundt om på campus. Dessverre er ukens kanelbolleonsdag forbi… Men helgen nærmer seg, og det betyr helgekos! Hva med å samle sammen et par venner og lage kanelboller som søndagens høydepunkt?

Vår kokk og produktutvikler for våre serveringssteder, Tove Antonsen, deler sin aller beste oppskrift på kanelboller – hun beskriver den som kanelbollens Rolls Royce! I Toves oppskrift måles også alt på vekt, slik får du best resultater.

Bolledeig: 

  • 1kg hvetemel
  • 550g h-melk
  • 170g sukker
  • 15g salt
  • 5g kardemomme
  • 1 egg
  • 50g gjær
  • 150g mykt smør i terninger

Kanelfyll: 

  • 60g marsipan – kan sløyfes
  • 125g brunt sukker
  • 125g smør
  • 15g mørk sirup – kan sløyfes
  • 1ts kanel

Slik gjør du det:

  • Tilsett alle ingrediensene, med unntak av smøret, til en eltebolle. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok eller elt deigen for hånd. Med kjøkkenmaskinen skal deigen elte på lav hastighet i ca. 15 minutter, til deigen slipper eltebollen. Elter du for hånd må du beregne noe lengre tid.
  • Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen. Dette tar ca. 5 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et lunt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.
  • Mens deigen hever, kan du lage kanelfyllet. Rør sammen alt av ingredienser til en jevn krem.

kanelbolle er digg

  • Ha den ferdighevede deigen på et bakebord med mel. Rull deigen ut med ei kjevle (eller vinflaske!) til en rektangulær leiv på ca. 40 cm dybde og 50 cm bredde. Smør fyllet jevnt utover leiven.
  • Brett 1/3 av deigen inn mot midten slik at kun 1/3 av den smurte leiven er igjen. Brett den siste delen over den doble delen. Du skal nå ha 3 lag. Rull ut med ei kvele slik at du har en leiv på ca. 30 cm dybde og 50-60 cm bredde. Du kan velge om du ruller leiven eller deler den opp i 16 strimler som kan tvinnes og knytes sammen til en knute.
  • Fordel kanelbollene på et brett med bakepapir. Dekk til med plast og etterhev bollene i ytterligere 1 time. Forvarm stekeovnen til 200 grader (over og undervarme).
  • Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varier fra hver ovn, så det er lurt å følge med bollene de siste minuttene.

Ta frem pleddet, kok kaffe og bare nyt bollene – gjerne sammen en god venn eller to!