Kanelbolleonsdag hele uka

Foto: Sit
Foto: Sit

Kanelbolleonsdag hele uka

Kanelbolleonsdag er jo strengt tatt bare én dag i uka - i alle fall på campus - men hvem sier man bare kan spise kanelboller på onsdager? Her har du oppskriften som garantert vil få deg i godt humør.

En av våre kokker deler sin aller beste oppskrift på kanelboller – hun beskriver den som kanelbollens Rolls Royce! Prøv selv!

Bolledeig: 

  • 1 kg hvetemel
  • 550 g h-melk
  • 170 g sukker
  • 15 g salt
  • 5 g kardemomme
  • 1 egg
  • 50 g gjær
  • 150 g mykt smør i terninger

Kanelfyll: 

  • 60 g marsipan – kan sløyfes
  • 125 g brunt sukker
  • 125 g smør
  • 15 g mørk sirup – kan sløyfes
  • 1 ts kanel

Slik gjør du det:

  • Tilsett alle ingrediensene, med unntak av smøret, til en eltebolle. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok eller elt deigen for hånd. Med kjøkkenmaskinen skal deigen elte på lav hastighet i ca. 15 minutter, til deigen slipper eltebollen. Elter du for hånd må du beregne noe lengre tid.
  • Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen. Dette tar ca. 5 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et lunt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.
  • Mens deigen hever, kan du lage kanelfyllet. Rør sammen alt av ingredienser til en jevn krem.

kanelbolle er digg

  • Ha den ferdighevede deigen på et bakebord med mel. Rull deigen ut med ei kjevle (eller vinflaske!) til en rektangulær leiv på ca. 40 cm dybde og 50 cm bredde. Smør fyllet jevnt utover leiven.
  • Brett 1/3 av deigen inn mot midten slik at kun 1/3 av den smurte leiven er igjen. Brett den siste delen over den doble delen. Du skal nå ha 3 lag. Rull ut med ei kvele slik at du har en leiv på ca. 30 cm dybde og 50-60 cm bredde. Du kan velge om du ruller leiven eller deler den opp i 16 strimler som kan tvinnes og knytes sammen til en knute.
  • Fordel kanelbollene på et brett med bakepapir. Dekk til med plast og etterhev bollene i ytterligere 1 time. Forvarm stekeovnen til 200 grader (over og undervarme).
  • Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varier fra hver ovn, så det er lurt å følge med bollene de siste minuttene.

Ta frem pleddet, kok kaffe og bare nyt bollene – gjerne sammen en god venn eller to!