Hvordan trives i kollektivet

Det er mange fordeler med å bo i kollektiv. Det mener iallfall Marte, Cathrine, Katrine og Ole Jørgen på Moholt studentby.
Det er mange fordeler med å bo i kollektiv. Det mener iallfall Marte, Cathrine, Katrine og Ole Jørgen på Moholt studentby.

Hvordan trives i kollektivet

Det kan være riktig så fint å bo i kollektiv, og Marte, Cathrine, Katrine og Ole Jørgen på Moholt studentby har flere tanker om det å skape et godt bofellesskap.

Å bo sammen med 14 studenter kan høres skremmende ut, men sannheten er at fordelene er langt flere enn ulempene. Marte, Cathrine, Katrine og Ole Jørgen bor i 15-mannskollektiv på Moholt allmenning, og de har følgende tre tips:

1. Ta initiativ og bry deg

Å finne på ting sammen er nøkkelen til å få det fint når vi er mange som bor under samme tak. Det er en ypperlig måte å bli bedre kjent med hverandre; du føler deg mindre alene, du bygger vennskap og tilhørighet, og, ikke minst, du har det gøy sammen med medboerne dine! En fin måte å få til dette på er å skape egne tradisjoner for kollektivet; som fredagstaco, søndagsbrownies, filmkvelder, juleverksted, you name it. Det handler bare om å tørre, og ta initiativet til å finne på noe sammen!

2. Ta eget ansvar

Det er kjempeviktig at alle som bor sammen blir bevisste sitt eget ansvar for at hverdagen i kollektivet skal fungere. Hvis alle har fokus på at vi skal holde orden, og hver enkelt tar ansvar for at sine oppgaver blir gjort, slipper man å gå rundt og minne andre på hva som skal gjøres og hva som ikke har blitt gjort. For det er ikke gøy å gå rundt å minne andre på hva de skal gjøre, og det er heller ikke gøy å være den som hele tiden må bli minnet på det du skulle ha gjort.

3. Finn en balanse mellom struktur og toleranse

Det er en kjensgjerning at ryddighet og orden skaper bedre trivsel. Sett dere ned og skriv en turnusliste for rydding og renhold, og lag regler for kollektivet sammen. Sørg for å involvere alle som bor her, og bli enige om hva som er greit og ikke greit for dere. Finn ut hvor akkurat deres grenser går? Er det greit å henge dorullen med papiret innover på besøksdoen? Er det greit med svartmetall på full guffe på kjøkkenet når det er min vaskedag?

Kanskje skal kollektivet ditt velge en, fortrinnsvis frivillig, som får som oppgave å følge litt ekstra med på at vaskelistene og reglene dere er enige om følges? Det trenger ikke å være så dumt.