Få kontroll på studentøkonomien!

Vi har alle vært der – når nettbanken sier 576,– og kalenderen viser 10 dager til neste utbetaling fra Lånekassen.
Vi har alle vært der – når nettbanken sier 576,– og kalenderen viser 10 dager til neste utbetaling fra Lånekassen.

Få kontroll på studentøkonomien!

Det er mye du skal ha kontroll på som student – hvordan få pengene til å vare ut måneden er muligens et av de vanskeligste punktene.

Jan Hoff er økonomisjef i Sit, holder foreningskurs om økonomistyring og er – kanskje viktigst av alt – sunnmøring. Han har med andre ord god bakgrunn for å kunne gi deg noen gode råd slik at du kan få bedre styring på studentøkonomien din.

Jans tips til deg som vil få kontroll på studentøkonomien din:

1. Budsjetter

Det høres kanskje åpenbart ut, men det er en grunn til at dette rådet aldri går ut på dato – god oversikt gir god styring.

Få oversikt over hvor mye du har som kommer inn og hvor mye som skal ut i løpet av en måned. Du kan dele opp utgiftene dine i 3; faste-, delvis påvirkelige- og variable utgifter.

De faste utgiftene kommer du ikke utenom. Dette er blant annet husleie, mobil, og strøm, men de to andre utgiftspostene kan påvirkes og må prioriteres. De delvis påvirkelige utgiftene dine er blant annet mat, busskort og klær. De variable utgiftene er alt som er gøy! Uteliv, kino, konserter, reiser, hobbyer. 

Livet er bare delvis forutsigbart. Derfor er det lurt (hvis mulig) å ha en reserve til uforutsette kostnader.

2. Prioriter

Det kan være supervanskelig, men det må til. Som nevnt, de faste utgiftene kommer du ikke utenom og de må dermed prioriteres først. Så er det alt det andre: Du må ha mat, klær og muligens er du også avhengig av bussen. Da må du vurdere om du kan handle smartere, vurdere hvordan du får mest ut av pengene dine og prioritere det som er viktigst denne måneden.

3. Planlegg

Få oversikt over hva du allerede har i skap og kjøleskap, hvordan du kan bruke dette og planlegg handleturene og ukemenyen din på bakgrunn av det du allerede har – har du allerede en kilopose med pasta trenger du ikke en kilo til.  «Rare» grønnsaker og frukt selges ofte billigere enn de som fyller standardkrav til forpakning.  Mange matvarer settes ned i pris nær «best før»-dato, benytt deg av det.

Ting blir billigere når flere bidrar! Så, om du bor du i kollektiv, vil bli bedre kjent med kollokviegruppa eller bare trenger en fin anledning til å tilbringe litt mer tid med vennene dine så er fellesmiddager tingen. Middagene blir både billigere og hyggeligere.

 

Lykke til med økonomistyringen – dette klarer du! :) 

 

Og husk; om dette eller andre ting i studenthverdagen din oppleves som stressende og du trenger noen å prate med, så er helsesøstrene våre her for deg –  en god samtale løser mye.