Bergen har klart det - nå kommer det til Trondheim og Ålesund

Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. F.v: Øystein Fruseth Christiansen, Kamilla Elene Samuelsen, Madelen Nymoen, Magnus Bjerke og Brede Haugland - Foto: Borgar Sagbakken, Sit
Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. F.v: Øystein Fruseth Christiansen, Kamilla Elene Samuelsen, Madelen Nymoen, Magnus Bjerke og Brede Haugland - Foto: Borgar Sagbakken, Sit

Bergen har klart det - nå kommer det til Trondheim og Ålesund

Gratis menstruasjonsprodukter blir nå tilgjengelig for studenter ved fem campus i Trondheim og Ålesund. Velferdstinget gir 100 000 kroner til pilotprosjektet, men kommer med en klar oppfordring.

De er hvite og med en delikat rosa stripe over en blå logo. Lett tilgjengelig, og ikke minst, gratis: I fem splitter nye dispenserne kan studentene nå hente bind, tamponger eller truseinnlegg når de trenger det. 

- Vi tror studentene blir kjempeglade og tar det i bruk. Det er umulig å planlegge når behovet oppstår. Det å måtte kjøpe en hel pakke er også dyrt, eller så må man ofte gå et stykke. Med dette vil vi gjøre hverdagen litt tryggere, sier Kamilla Elene Samuelsen, mediekoordineringsansvarlig i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. 

Spent på mottakelsen

Det er tydelig spente og blide fjes blant gjengen i Velferdstinget i disse dager. Hvordan blir gratistilbudet tatt imot, og vil studentene bruke det? Noen dispensere er allerede montert, og innen kort tid vil alle fem være på plass ved Dronning Mauds minne høgskole (DMMH), og ved NTNU Kalvskinnet, Tunga og Realfagsbygget på Gløshaugen. I tillegg settes en dispenser opp i Ålesund.

- Vi har satt av 100.000 kroner til et pilotprosjekt som skal vare ut året. Vi håper at det tas godt imot og håper på en utvidelse på sikt. Dette har vært ønsket blant studentene i lang tid, og burde vært gratis for lenge siden, sier Samuelsen. 

Omtrent slik ser de ut. Her får studentene velge bind, truseinnlegg eller tampong. Tilbudet er ment å være en nødløsning når behovet melder seg. DMMH var først ute, men denne uka monteres det også dispensere på Gløshaugen, Tunga og Kalvskinnet.

 

Initiativet kommer fra studentene selv, og driften av tilbudet er et samarbeid mellom Velferdstinget, Sit, NTNU og DMMH. 

Suksess i Bergen

Universitetet i Bergen var det første universitetet i Norge som ga studentene sine gratis menstruasjonsprodukter og har hatt et prosjekt gående siden 2022.

- Prosjektet i Bergen har vært en suksess og de har nå valgt å utvide det. Som studentenes velferdsorganisasjon er vi positive til skolekravet, som sier at det skal være gratis menstruasjonsprodukter ved alle skoler. Vi støtter derfor dette pilotprosjektet, sier velferdsdirektør i Sit, Gustav Østerberg Øverli. 

Han legger til: 

- Ingen må ha med de mest nødvendige sanitærartiklene som dopapir og såpe på campus, så hvorfor skal ikke dette være gratis? Er det egentlig noen forskjell på det og menstruasjonsprodukter, som flertallet av studentene er så avhengige av? 

Det er likevel én hake med prosjektet, og det er finansieringen. Velferdstinget kommer derfor med en klar oppfordring.

- I starten er dette finansiert av oss, men dette er ikke noe vi ønsker at studentene skal måtte betale for på bunnlinja. Dette er noe vi mener studiestedet burde betale for på sikt, slik det blir gjort i Bergen, avslutter Samuelsen i Velferdstinget.