Enkle og sunne oppskrifter på middag

I våre kantiner finner du næringsrik hverdagsmat som er laget fra bunnen av med gode råvarer. Om du ønsker å lage sunn mat hjemme, behøver det heller ikke være vanskelig eller dyrt. Her finner du et knippe oppskrifter fra våre kantiner.

Enkel 17.-mai brunsj!

17. mai-brunsjen trenger ikke være avansert eller koste skjorta. Her er tips til noen enkle, rimelige og smakfulle retter som kan passe om du er alene eller inviterer venner til selskap!

1. Omelett med nystekte rundstykker og brokkolisalat:

Omelett for 2 personer:

  • Ca 50 g bacon deles i små biter og stekes
  • 3 -4 egg, 3 -4 ss vann, litt vårløk, salt og pepper blandes og helles over baconet når det er stekt.
  • Omeletten stekes gylden og er klar til servering!

12 Superenkle rundstykker: NB –her må man starte kvelden før!

  • 500 g mel
  • 1 ts salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 4 dl kaldt vann

Bland alt sammen i en bolle med plastfolie over og sett deigen til heving over natten.

Dagen etter strør du godt med mel påbenken og skraper ut deigen. Samle deigen til en pølse, og del den i 12 deigemner. Sett emnene på et stekebrett med bakepapir og sett brettet i kald ovn. Sett ovnen på 200 grader og stek rundstykkene i 30 min.

Tips: du kan bytte ut noe av hvetemelet medgrovere mel eller havregryn også.

Brokkolisalat for 2 personer:

  • En halv brokkolibukett, deles i mindre biter
  • 2 ss ristede pinjekjerner
  • Ca 60 g bacon i små biter
  • ½ rødløk, finhakket
  • 100 g majones
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1 ss sukker
  • Salt og pepper

Rist pinjekjernene lett gylne i en tørr stekepanne, og legg til side.Skjær baconet opp i små biter, stek det sprøtt og la fettet renne av på et kjøkkenpapir.Bland brokkoli og rødløk i en bolle. Rør sammen majones, eddik, sukker, salt og pepper i en annen bolle. Hell majonesblandingen over brokkolien, og dryss bacon og pinjekjerner over.

Alkoholfritt sprudlevann:

  • Bris med frosne jordbær
  • Saft med fruktsmak og Bris

Brownie med bær og krem eller is:

Her er det lov å jukse! Toro sin brownie på pose er superenkel og veldig god! Piff den opp med noen bær og litt is eller krem. Alternativ kan man bare drysse litt melis over og servere med friske bær.

God feiring!

 

Easy 17th May brunch!

The 17th May brunch does not have to be complicated or expensive. Here are some tips for easy, affordable and tasty dishes that are suitable whether you are on your own or inviting friends over to celebrate!
 
1. Omelette with freshly baked bread rolls and broccoli salad:
 
Omelette for 2 people:
  • Approximately 50 grams of bacon, cut into small pieces and fried
  • 3-4 eggs, 3-4 tbsp water, a little spring onion, mix together some salt and pepper to season the bacon when fried.
  • Cook the omelette until golden brown and ready to serve!
12 super easy bread rolls (buns): NOTE: you have to start the night before!
  • 500 grams flour
  • 1 tsp salt
  • ¼ tsp dry yeast
  • 400 ml cold water
Mix everything together in a bowl, cover with plastic foil and leave to rise overnight.
The next day, you simply sprinkle flour onto the work surface and scrape the dough out of the bowl and onto the work surface. Shape the dough into a log and divide into 12 pieces. Put the pieces of dough onto a lined baking tray and place into a cold oven. Turn the oven on, set it to 200 degrees Celsius and bake the bread rolls for 30 minutes.
 
Tips: you can swap some of the plain flour for whole or oatmeal.
 
Broccoli salad for two people:
  • Half a head of broccoli, cut into smaller pieces
  • 2 tbsp toasted pine nut kernels
  • Approximately 60 grams bacon cut into small pieces
  • ½ red onion, finely chopped
  • 100 grams mayonnaise
  • 1 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tbsp sugar
  • Salt and pepper
In a dry frying pan, toast the pine nut kernels until golden and set aside. Cut the bacon into small pieces, cook until crisp and drain the fat off on a piece of kitchen towel. Mix together broccoli and red onion in a bowl. In another bowl, mix together the mayonnaise, vinegar, sugar, salt and pepper. Pour the mayonnaise mixture over the broccoli and sprinkle the bacon and pine nut kernels over.
 
Non-alcoholic drinks:
  • Sparkling water with frozen strawberries
  • Fruit flavoured juice and sparkling water
Brownies with berries and cream or ice cream:
 
Now is the time for tricks! Toro’s brownies cake mix id super easy and really good! Jazz it up with some berries and ice cream or cream. Or simply sprinkle some sugar powder over the brownies and serve with fresh berries.
 
Enjoy the celebrations!

Hybelvennlige oppskrifter

Oppskrifter

Prøv overnight oats – eller kaldgrøt!

Denne frokosten vil holde deg konsentrert mens du studerer!

Kaldgrøt kan lages i mange varianter, og det beste med den, er at du kan toppe den med det du liker best!

Eksempel 1 (1 porsjon): Kjøleskapsgrøt med chiafrø

  • 1 dl havregryn
  • 2 ss chiafrø
  • 1 dl melk
  • 1 dl yoghurt

 Eksempel 2 (1 porsjon): Kjøleskapsgrøt med kesam

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl melk
  • 1/2 dl vaniljekesam

Mix alt sammen og ha alt i et glass eller en boks med lokk. Smak f.eks til med kanel, vaniljesukker eller honning.  Sett glasset i kjøleskapet over natta.

Når du våkner, er frokosten ferdig! Bare tilsett din favorittopping; Bær, nøtter, granola, kanel, fruktpure, frø, gryn, knust knekkebrød, syltetøy, honning, peanøttsmør, osv.

Nyt!

 
Want a quick and healthy start to your day? Try overnight oats!

They will keep you concentrated while studying!

Overnight oats can be made in many different varieties, and the best part is that you can customize them with any of the toppings that you want!

Example 1 (1 serving): Overnight oats with chia seeds

  • 1 cup of oatmeal
  • 2 tablespoons chia seeds
  • 1 cup of milk
  • 1 cup of yogurt

Example 2 (1 serving): Overnight oats with vanilla quark

  • 1 cup oatmeal
  • 1 cup of milk
  • 1/2 cup of vanilla quark

Mix everything together in a glass or box with a lid, add some cinnamon, vanilla sugar or honey. Let the oats soak and rest in the fridge through the night.

When you wake up your ready-to-eat breakfast is waiting for you! Just add your favourite toppings; Berries, nuts, granola, cinnamon, fruit puree, seeds, grits, crushed crispbread, jam, honey, peanut butter, etc.

Enjoy!

Foto: Sit

Thaisuppe

Thaisuppe

Ingredienser:

  • 5 dl vann/grønnsakskraft
  • 50 g løk
  • 5 g hvitløk
  • 5 g chili
  • 10 g fersk ingefær
  • 100 g gulrot
  • 100 g paprika i ulike farger
  • 1,5 ss red curry paste
  • 1 boks kokosmelk
  • 10 g grønnsaksbuljong
  • nøytral olje
  • limejuice, soyasaus
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Finhakk hvitløk, chili og ingefær, og del løken i strimler. Ha alt i en kasserolle som rommer ca 2 l og surr blankt i oljen.

Kutt gulroten i tynne skiver og ha i kasserollen sammen med red curry.

Tilsett kraft/vann og kokosmelk. La koke til grønnsakene er møre, tilsett så paprika.

Smak til med salt, pepper, soyasaus og limejuice, og eventuelt grønnsaksbuljong.

Serveringstips:

Som tilbehør til denne suppen kan man for eksempel ha rester av grillet kylling, rundstykker eller foccacia.

Ønsker du en tykkere suppe, kan du jevne med maizena rørt ut i kaldt vann.

Foto: Sit

Ovnsbakt torsk

Ovnsbakt torsk med ertepuré

Nok til 2 personer

Du trenger:

  • Sei - eller torskefilet, 150 - 200 g per persjon*
  • 200 g frosne erter
  • 1 gulrot
  • 1/2 brokkoli
  • 1/2 blomkål
  • En klype salt
  • En klype pepper
  • 3 - 4 ss meierismør

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 185 grader.
  2. Kok ertene 5 minutter i vann med en klype salt. Hell av det meste av vannet, tilsett smør og kjør til en glatt puré med en stavmikser.
  3. Del brokkoli og blomkål i buketter. Skrell og skjær gulroten i skiver. Legg smør i bunnen av en ildfast form og legg grønnsakene på toppen.
  4. Legg fisken på toppen av grønnsakene og dryss over salt og pepper.
  5. Stek midt i ovnen i ca. 20 - 25 minutter. (Eksakt tilberedningstid avhenger av ovnen din så prøv deg litt fram!)
  6. Fordel ertepuré, grønnsaker og fisk på to tallerkner. Hell over det smeltede smøret fra formen.

Voilà!

*Se etter porsjonspakkede fileter i frysedisken. Du kan tine fiskefiletene ved å legge dem i en bolle kaldt vann en halvtimes tid, eller i kjøleskapet over natten.

Hjemmelaget knekkebrød

Lyst på en god start på dagen eller en enkel og god lunsj?
Prøv disse knasende sprø og kjempesunne knekkebrødene!
 
 

Ingredienser

100g havregryn (store)
3 ss chiafrø
50g ristet sesamfrø
3 ss linfrø
50g solsikkekjerner
1 ts flaksalt
2 dl varmt vann
1 ss olivenolje
1 ss honning
Flaksalt
 

Sånn gjør du

Forvarm ovnen til 180° C. gjerne varmluft.
Ha havregryn, chiafrø, sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner og salt i en bolle og bland godt sammen.
Mål opp vannet og rør inn olivenolje og honning.
Hell det våte over det tørre og bland sammen. La det svelle i cirka 10 minutter.
Dekk et stekebrett med bakepapir. Hell blandingen på toppen og legg bakepapir på toppen av det igjen.
Bruk en kjevle til å fordele deigen på brettet i et tynt jevnt lag . Fjern bakepapiret fra toppen.
Strø over litt grovt salt.
Stek i 20 minutter. Ta stekebrettet ut av ovnen og snu knekkebrødet. Fjern bakepapiret fra denne siden også.
Bruk en kniv eller pizzarulle til å lage ønsket mønster på knekkebrødet.
Sett det tilbake i ovnen og stek i 20 minutter til eller til knekkebrødet er sprøtt og har fått gyllen farge.
 
La knekkebrødet avkjøle og knekk den i biter. Oppbevar i tett boks.
 
Nyt!