Oppskrifter

Enchiladas

Oppskrift til 2 personer:

  • 250g kyllingfilet
  • 4 stk tortillalefser
  • 250g hakkede tomater
  • ½  pose taco-kryddermix
  • ½  løk
  • ½ bunt vårløk
  • 1 liten boks mais
  • 75g revet ost

Slik gjør du:

  • Forvarm ovnen til 180  ̊.
  • Finhakk løken og skjær kyllingen i strimler og stek i olje i en varm panne.
  • Bland de hakkede tomatene med løk, mais, tacokrydder og halvparten av osten.
  • Hell halvparten av sausen over kyllingen og la det småkoke i ca 3 min.
  • Fordel kyllingblandingen i lefsene, rull de sammen og legg de med skjøten ned i en smurt ildfast form.
  • Hell resten av sausen over rullene og dryss på resten av osten.
  • Gratiner midt i ovnen i ca 10 minutter.

Serveringstips: Dryss over finsnittet vårløk og koriander og server med rømme, guacamole, frisk salat og salsa!

Pitapizza

Oppskrift til 1 person:

  • 1 pitabrød
  • ¼ vårløk
  • ½ sjampinjong
  • ½ tomat
  • 1 ss tomatsaus
  • 50 g revet ost
  • Litt oregano

Slik gjør du:

  • Legg pitabrødene på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Kutt opp toppingen.
  • Smør pizzasausen på pitabrødene og ha på osten.
  • Topp pizzaen med grønnsakene og oregano.
  • Steik i ovnen ved 225˚ i 10 minutter eller til osten har blitt gyllen.

Tips! Bruk creme fraiche istedenfor tomatsaus, og topp med det du måtte ha for hånden av alt fra rester fra tacoen til kjøttboller eller kalkunskinke! 

 

Spicy gulrotsuppe med ingefær og gurkemeie

Oppskrift til 4 personer:

  • 1 gul løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 ss nøytral olje
  • 500 g gulrøtter
  • 1 dl røde linser
  • 5-6 dl grønnsakskraft eller vann
  • 1 boks kokosmelk
  • 3 ss soyasaus
  • 3 ss raspet frisk ingefær
  • 1 ss gurkemeie
  • 3 ts spisskummin
  • 2 ts kanel
  • 1-2 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 1-2 lime

Slik gjør du:

  • Finhakk løk og hvitløk. Freses blank i ei gryte med litt olje.
  • Ha gulrotbiter og linser over i gryta.
  • Hell over kraft/vann og kokosmelk. Tilsett soyasaus, raspet ingefær, gurkemeie, spisskummin, kanel, chiliflak og salt. Sett på lokk og kok opp.
  • La suppa småputre i ca 20-30 minutter, eller til linsene har svellet og gulrotbitene er helt møre.
  • Ha i limesaft og og kjør den glatt og jevn med en stavmikser. 

Tips! topp suppa med frisk koriander, en liten yoghurtklatt og chiliflak 

Visste du at?
Gurkemeie inneholder en rekke gode egenskaper som styrker helsen. 
Kraftige antioksidanter er med på å styrke immunforsvaret, hjelper nye hjerneceller å vokse, forbedrer hukommelsen og kan virke lindrende på depresjon. 

Avokadotoast med speilegg

Dette trenger du til 1 person:

  • 1 egg
  • Litt olivenolje
  • 1 skive ristet brød
  • ½ avokado
  • Salt + kvernet pepper

Slik gjør du:

  • Steik et egg i ei varm stekepanne penslet med litt olivenolje.
  • Rist brødet og mos en halv avokado med gaffel.
  • Smør avokadomos på brødet, legg på speilegget, salte og pepre.
  • Server straks

Visste du at?:

  • Avokado er listet i Guinness rekordbok som ‘verdens sunneste frukt?
  • Den er en næringsbombe proppfull av fiber, vitaminer, mineraler, proteiner og sunne fettsyrer.
  • Avokadoen er god for senking av kolesterol, forebygger hjerte- og karsykdommer, og bidrar til en god fordøyelse

Foto: Sit

Chiagrøt

Dette trenger du til 1 person:

  • 1 dl lettmelk
  • 1 ss havregryn
  • 2 ss chiafrø

Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene til grøten. Rør godt.
  • La blandingen stå kaldt over natta.
  • Topp grøten med syltetøy og blåbær. Nyt!

Andre eksempler på topping kan være:
Bringebærsyltetøy, blåbær, banan, granola, gresskarkjerner, cottage cheese eller tørka frukt.

Foto: Sit

Brokkolisalat

Oppskrift til 4 personer:

  • 1 brokkoli
  • ½ rødløk
  • 1 dl rista pinjekjerner
  • 1 dl rosiner
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 ts sukker
  • Litt salt
  • En ‘skvis’ sitron

Slik gjør du:

  • Del brokkolien i små buketter og kutt rødløk i tynne skiver.
  • Vend inn resten av ingrediensene.
  • Spises som den er eller nytes sammen med f.eks. pasta eller både kjøtt og fisk, sprøstekt bacon eller som tilbehør til f.eks. middagsrester.

Visste du at?

  • Visste du at brokkoli inneholder mer C-vitaminer enn appelsiner?
  • C-vitaminet reduserer trøtthet og utmattelse.
  • Brokkoli er også rik på betakaroten som omdannes til vitamin A og K i kroppen.
  • Vitamin K bedrer hukommelsen.
  • Inneholder også en rekke forbindelser som kan bidra til å beskytte hjernen mot skade.

Foto: Sit

Pimpa nudler

Dette trenger du til 1 person:

  • 150 g kokte nudler
  • ½ ts olje
  • ¼ stk paprika
  • ¼ stk brokkoli
  • 60 g hodekål
  • ½ fedd hvitløk
  • ¼ dl soyasaus
  • ¾ ss søt chilisaus
  • ½ vårløk
  • Litt lime
  • En liten neve peanøtter

Slik gjør du:

  • Kok nudlene etter anvisningen på pakken.
  • Skjær grønnsakene i tynne strimler og brokkolien i små buketter.
  • Varm litt olje i en wok og stek alle grønnsakene ca 2 minutter på høy varme.
  • Ha nudlene i woken sammen med hvitløk, soyasaus og chilisaus og rør sammen.
  • Press limesaft og strø peanøtter over

Foto: Sit

Omelett med røykalaks

Dette trenger du til 1 person:

  • 2 stk egg
  • 2 ss vann
  • En klype salt
  • En klype pepper
  • 0,25 ss margarin til steiking

Fyll:

  • 3 skiver røykalaks i strimler
  • 3 ss revet ost
  • ½ vårløk
  • Et par strimler rød paprika i terninger

Slik gjør du:

  • Visp sammen egg, vann, salt og pepper.
  • Ha margarin i ei varm panne og hell i eggeblandingen. Trekk den stivnede røren inn mot midten.
  • Legg laksestrimler, revet ost, finkuttet vårløk og paprika på den ene halvparten når eggeblandingen er nesten stivnet.
  • La omeletten steke noen sekunder før den andre halvparten brettes over.
  • Serveres med godt brød og gjerne en salat til!

Foto: Sit

Bruschetta

Dette trenger du til 1 person:

  • Et par skiver brød
  • ½ ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 tomat
  • ½ ss frisk basilikum
  • Litt olivenolje

Slik gjør du:

  • Stek brødskivene på begge sider i en varm stekepanne med olje til de blir sprø og gylne.
  • Skjær hvitløksfeddet i to og gni brødskivene med snittflaten av hvitløken.
  • Kutt tomaten i små terninger. Finhakk basilikum. Bland tomat og basilikum sammen i en bolle med god olivenolje.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Anrett tomatsalaten på de sprø brødskivene rett før servering.

Foto: Sit

Eplecrumble og is

Oppskrift til 4 personer:

  • 800 g epler
  • 100 g brunt sukker
  • 1ts kanel
  • Revet skall + saften av 1 appelsin
  • 50 g rosiner
  • 1 ss hvetemel
  • 25 g smør, i små terninger

Crumble:

  • 100 g hasselnøtter (rista)
  • 100 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 80 g smør, romtemperert

Slik gjør du:

  • Forvarm ovnen til 180˚
  • Skjær eplene i båter. Bland med rosiner, sukker, kanel, appelsinskall og mel.
  • Ha epleblandingen over i en ildfast form.
  • Hell over appelsinsaften og fordel smørterningene.
  • Hakk nøttene til crumblen og bland i resten av ingrediensene.
  • Fordel den smuldrete deigen over eplene.
  • Steikes i 45-50 minutter midt i ovnen.
  • Serveres varm og med ei god kule is ved siden av

Foto: Sit