Ditt studiested er satt til .
Bytt studiested: Trondheim Gjøvik Ålesund

3 tips for et trivelig liv i kollektiv

Å trives i kollektivet ditt er viktig for hverdagen. Her har du 3 tips som kan hjelpe dere på veien mot et supert kollektivliv!

Det er viktig å gjøre hyggelig ting sammen i kollektivet: ha faste middager sammen, se en serie i lag eller les til eksamen i lag.

 

1. Bli enige om noen grunnregler

Uansett om du bor med venner eller har flyttet inn med helt nye mennesker, så er det viktig at dere er enige om noen fellesregler. Spørsmål verdt å tenke på er; hvordan gjør vi det med vaskelister? Hvordan gjør vi det med fellesutgifter og hva går under fellesutgiftene? Skal vi dele mat? Og hva med dopapir – billig ettlags eller den myke versjonen?

 

2. Snakk sammen

Dropp «VASK OPP ETTER DEG SELV!»-lappene på kjøkkenskapene og heller snakk sammen. Bli enige om at samtaler som går på grunnreglene deres ikke tas personlig og gi konstruktive tilbakemeldinger om noe irriterer deg. Faste husmøter er en super måte å skape et hyggelig forum hvor dere kan snakke sammen. Det kan være riktig så trivelig om det kombineres med en fellesmiddag.

 

3. Finn på ting sammen 

Bli kjent med de du bor med! Unngå at de i kollektivet ditt bare blir «han der borti gangen» eller «hun under trappa».

Dere skal dele kjøkken og gå gjennom eksamensperioder sammen, så bli kjent med hverandre og gjør hyggelige ting i lag. Ha faste kollektivmiddager, gå på kino, les sammen til eksamen sammen – denne perioden blir plutselig mye hyggeligere når du har noen å gå gjennom den sammen med. Snakk med hverandre når dere er i fellesområdene og still spørsmål og før du vet ordet av det har du venner for livet i kollektivet!